Годишнини

Сливенци честват 135 г. от избухването на Априлското въстание

171 години от рождението на Хаджи Димитър

◊ СЪБИТИЕТО

Сливенци честват 135 г. от избухването на Априлското въстание

Инициативите във връзка със сакралния за българите порив за отстояване на свободата, националната идентичност и борбата против османското иго, се организират в Сливен от Общината (отдел „Култура и вероизповедания”), Регионалния инспекторат по образование и Центърът за подготовка на танкови подразделения в града.

В ход е подготовката и за отбелязване на друга светла годишнина – 171 г. от рождението на войводата Хаджи Димитър. Проявите са част от дейностите в рамките на програмата за Майските празници на културата „Сливенски огньове” (възобновени успешно в последните години и продължаващи през 2011 година до средата на м. юни), и от провеждащите се в цялата страна възпоменания за историческите събития. В националния комитет за честване на годишнината от Априлското въстание участва и началникът на отдел ”Култура” в община Сливен Дора Ескидарова.


◊ В ПРОГРАМАТА

На 2 май т.г. паметта на загиналите в Априлското въстание от 1876 година и участниците в борбите на територията на Втори революционен окръг ще бъде почетена със заупокойна молитва, която ще отслужат свещениците в катедралния храм „Св. Димитър”.

Същия ден в зала „Май” на Общината ще бъдат отличени участниците в регионалния ученически конкурс за литературна творба, рисунка и художествено слово, посветени на годишнината.

На площад „Хаджи Димитър” сливенци и гостите на града ще присъстват на тържествената проверка-заря в прослава на 135-та годишнина от проявата на героичния дух. Подновява се традицията за провеждането й, прекъсната в продължение на повече от десет години, която ще въздейства върху подрастващите. Така градът под Сините скали се вписва в поредицата от български градове, където ще се организира подобна проява. Тук слово ще произнесе видният историк проф.
Дойно Дойнов – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”. Ще говори и Стоян Джевезов - председател на Фондация „Васил Левски” и секретар на Общобългарския комитет, носещ името на Апостола.

Пътят по „местата на паметта” – от началото на четата до разгрома и лобното място на Стоил войвода, ще извървят групи от родолюбиви българи и потомци, тръгващи от с. Жеравна и преминаващи през селата Нейково, Раково, Близнец. Ще бъде експонирана фото-документална изложба, отразяваща развоя на Априлското въстание във Втори революционен окръг. Инициатори за проявата са културни институти и неправителствени организации, сред които Фондация „Стоил войвода”, Регионалният исторически музей, Регионалният инспекторат към МОН, Туристическо дружество „Сините камъни” и др.


След дни започват тържествата за отбелязване на 171 години от раждането на Хаджи Димитър, организирани от община Сливен, Регионалния исторически музей и народното читалище (1937 г.), носещо името на националния герой. Радващо е участието на младите хора в инициативите – в съзвучие с политиката и приоритетите в работата на общинската администрация за привличането им. В едноименната къща-музей ще се състои финалът на проекта „Децата на Сливен се прекланят пред подвига на войводата Хаджи Димитър”, подготвен от РИМ, Второ основно училище „Христо Ботев” и НЧ „Х. Димитър – 1937 г.”.

На площада с неговото име, където Войводата се извисява в цял ръст над града, признателните сливенци ще положат венци и цветя пред делото и подвига му.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.05.2011 г. 00:44
Посетено:
1445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/12257-sliventsi-chestvat-135-g-ot-izbuhvaneto-na-aprilskoto-vastanie