Годишнини

Прояви в Сливен по случай освобождението от османско иго

133 години от освобождението на Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

В „града на стоте войводи” се провеждат тържества, посветени на 133-тата годишнина от освобождението на селището от османско иго. Основен организатор е Общината, като в инициативите участват и Светата Сливенска митрополия, Центърът за подготовка на танкови подразделения, Регионалният исторически музей, Регионалният инспекторат по образование и Художествената галерия „Димитър Добрович”.

Всяка година в деня на освободителния акт (5/17 януари 1878 г., на мястото  на посрещане от сливенци частите на барон Едуард Делинсхаузен), гражданите на бунтовния град свеждат чела с ритуал-поклонение в памет на годишнината. Тук предците ни някога са изслушали просълзени приветствената реч на полуслепия даскал Добри Чинтулов. В квартал „Клуцохор”, на площад „17 януари”, свещеници по традиция отслужват заупокойна молитва и благодарствен молебен за отдалите живота си сливенски и руски войни.

Ръководителите на града и областта, учебни заведения, граждани и фирми поднасят венци и цветя с почит към делото на освободителите.

На тазгодишния празник в зала „Май” ще се състои паметна вечер, посветена на 133-годишнината от събитието.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.01.2011 г. 00:54
Посетено:
1531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/11516-proyavi-v-sliven-po-sluchay-osvobozhdenieto-ot-osmansko-igo