Годишнини

101 години от рождението на Никола Вапцаров

Честване в музея на Никола Вапцаров

101 години от рождението на Никола Вапцаров


◊ ПОКАНА

На 7 декември се навършват 101 години от рождението на Никола Вапцаров.

   
Софийският музей на световния банскалия на този ден ще посрещне представители на морското офицерство, които ще дойдат да му се поклонят и да чуят публичната беседа на уредничката Катя Зографова, специално подготвена за случая.

На знаменателната дата музеят на Вапцаров не само широко ще отвори вратите си за посетители, но ще им предложи богата и интересна културна програма. Във вечерта, посветена на поета, ще участва заслужилата вапцароведка – 82-годишната Мария Радонова, която ще представи най-новата си книга за града на Вапцаров Банско – „В подножието на Перун”. А младежки дух в събитието ще внесат учениците от 11. и 12. клас на Професионална гимназия „Никола Вапцаров” – София - момчетата и момичетата от театралния състав, назовал себе си емблематично „Вяра”. Публиката със сигурност ще бъде възпламенена от рецитала им „Вапцаров – поет на бъдещето”, майсторски композиран по стихове на българския поет и на събратята му по перо Янис Рицос, Алис Ардар, Франтишек Бранислав. Свои стихове, посветени на
Вапцаров, ще прочете и ръководителят на рецитаторите, учителят поет Георги Киров.

Всичко това ще се случи на фона на уникалното мъжко многогласие на знаменитите „Бански старчета”, една от чиито най-обичани песни е сътворена по Вапцаровата „Хайдушка” от стихосбирката „Моторни песни”.

Очакваме ви в обновения (след генерален ремонт и реставрация на оригиналните мебели) музей на Никола Вапцаров!


Ден: 7 декември, вторник

Място: ул. „Ангел Кънчев” № 37, на ъгъла с ул. „Хан Аспарух”, където е входът на кооперацията с барелефа на поета.

Час: 17.00.

Автор:
Катя Зографова
Публикация:
05.12.2010 г. 22:54
Посетено:
2016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/11319-101-godini-ot-rozhdenieto-na-nikola-vaptsarov