Годишнини

Юбилей в Сливен на възрожденеца Сава Доброплодни

190 години от рождението на патрона на Регионалната библиотека

Юбилей в Сливен на възрожденеца Сава Доброплодни


◊ СЪБИТИЕТО

С програма от културни и образователни дейности най-голямото книжовно средище в Сливен вече три дни отбелязва празника по повод годишнината от раждането на големия родолюбец, педагог, учебникар и театрален деятел Сава Доброплодни. Част от проявите са организирани съвместно със сродни културни институти от Сливен и чужбина.

Регионалните библиотеки в града под Сините скали и във Велико Търново, регионалните историческите музеи в Сливен и в Сърбия (гр. Сремски Карловци) отвориха  архивите и фондовете си за подреждане на изложба, посветена на разностранната дейност на книжовника. „Един живот, отдаден на „ползу роду” е респектиращият наслов на художествено-документалната експозиция за приносите на С. Доброплодни. Дейността и пътят му за реформиране на родните школа, учебно дело и създаване на учебници, на българския театър и за народно просвещение, възкръсват в представените в сливенската библиотека материали, снимки, в кореспонденцията му, “работата за българската кауза” и развитие на народностно съзнание, отразени и в българския възрожденски печат. 

Включването на младежта на Сливен (граждани, ученици, студенти) e белег на образователните инициативи, обогатяващи знанията за предците. Дирята на Сава Доброплодни в националната книжовност, история и култура е разкрита в мултимедийна презентация за личността и живота му на възрожденски деец с енциклопедични интереси и способности - за деятелност в различни сфери на социалния и обществен живот: (образование, читалищно, театрално дело и др., в редица от които е и „зачинател”).  

Директорката на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, Росица Петрова-Василева, с познанията си върху архивните документи и увлекателното си слово, предизвика интереса на младите хора при представянето на мултимедията. Поканени са ученици от учебните заведения на Сливен (Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” и др.). Предстоят съвместни инициативи на културния институт със Светата Сливенска митрополия.

Гражданите и гостите на града под Сините камъни могат да се запознаят с ценните материали от художествено-документалната експозиция до средата на м. декември 2010 година.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.12.2010 г. 00:06
Посетено:
1654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/11304-yubiley-v-sliven-na-vazrozhdenetsa-sava-dobroplodni