Годишнини

Антон Дончев бе гост на тържествата в Сливен

Честване на 80-годишнината от рождението на писателя

◊ СЪБИТИЕТО

Антон Дончев бе гост на тържествата в Сливен

В Сливен, един от градовете, удостоили българския творец със званието „почетен гражданин”, бе организирано национално честване по случай 80-годишнината от рождението му. Проявата е част от културните дейности за отбелязване празника Димитровден и в нея участва управителят на област Сливен. 

В камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров” юбилярят се срещна с граждани, събратя по перо и почитатели на българската книга. Личността и приносите на писателя в културата бяха представени от литературния критик и директор на издателство „
Захарий СтояновИван Гранитски. Присъстващите подчертаха  струящото от творбите му „провиденчество” за съдбините на България и интереса към сюблимни мигове от развоя на националната ни история и характер, както и претворяването на емблематични произведения („Време разделно”) с езика на киното, противоречивите оценки за романа в наше време и многобройните му преводи на чужди езици.
            
В словото си, което водещият на творческата вечер определи като част от „духовните проповеди” на писателя, акад. Антон Дончев подчерта ролята на Сливен, където е живял от петата до петнадесетата  година за „човешкото си проглеждане”. „Пиша писма до вас и вие ги прочитате: ние просто сме съавтори. Аз съм ви дал „канава”. Той изрази болка, че „огънят, който е горял, тлее сега” и е нужно с усилия и труд „да си върнем „държавата на българския дух”. „Не бива да забравяме да сложим височини, защото не трябва да се занимаваме само с дребни неща. Сливен може да участва в разпалването на тази духовна клада, която сме длъжни да разпалим!”
            
Той отговори на въпроси за историческите източници, от които е градил тезите си за събитията във „Време разделно”, за творческия процес по написването на произведенията, архивите на Османската империя, ролята на еничарството и др.
            
Писателят е носител на високата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на Община Сливен. Във връзка с юбилея му бе връчен и „почетният знак” от зам.-кмета по култура и вероизповедания Радост Костова. Антон Дончев участва в тържествената сесия на общинския съвет за празника на града и осъществи  творческа среща с читатели и в библиотека „Зора”, където присъстваха творци, преподаватели и учащи се.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2010 г. 11:45
Посетено:
1651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/11003-anton-donchev-be-gost-na-tarzhestvata-v-sliven