Годишнини

Две десетилетия в служба на културните традиции

Юбилей в Сливен на издателска къща и списание „Жажда”

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен бе отбелязана ролята на ИК „Жажда” и на едноименното литературно издание в живота на града и региона. Честването е посветено на 20-годишнината от създаване на издателството и на петнадесетгодишния път на списанието за литература и култура, разпространявано и зад граница.

Тържеството в КДК премина под наслов „В служба на духовността, на българските културни и литературни традиции” и бе водено от журналистката Валерия Тодорова. Проявата бе организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, община Сливен и Клуба на дейците на културата. За постиженията на издателската къща и излезлите със знака й произведения говори н.с. Мария Гарева от ДАБЧ, която задълбочено анализира процесите и културните тенденции в развитието на страната и региона, отразявани на страниците и на списание „Жажда”.


◊ ОЩЕ

Литературният критик Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите български писатели, говори за първата след демократичните промени частна издателска къща в Сливен, за характера на списанието, отдаващо страниците си и на начеващи пера, и на утвърдени творци от региона и страната, както и за толерантния диалог – творчески и житейски, който издателите утвърждават между поколенията автори.
           
Издателството отпечатва сливенските вестници и си партнира с повече от сто фирми. За трудното начало на създаване и пътя за утвърждаване през времето свои мисли споделиха стопаните-издатели Желяз и Кунка Кондеви, в чието „полиграфическо начинание” участват вече и децата им. Пред присъстващите граждани, творци и гости на Сливен, на областния управител и екипа на отдел „Култура и вероизповедания”, свои впечатления  от съвместната си работа с издателската къща споделиха писатели, директори на културни институти и приятели на юбилярите. Те са известни със спомоществователската и дарителската си дейност, с подкрепата на начеващи в литературата дарования; оформители и издатели са на общи научни проекти с Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, Община Сливен, Историческия музей, Съюза на учените в България – клон Сливен, с Художествената галерия и др. Авторът на проза Ж. Кондев е съорганизатор, чрез ИК „Жажда”, на националните литературни конкурси „Дамян Дамянов” и на посветения на Деня на свободното слово, а издателството му връчва награда за отличена през годината книга.
           
Със свои изказвания в творческата  вечер участваха отговорният секретар на сп. „Жажда” Атанас Цонков,  художникът-оформител Евгени Вълев, областният управител Марин Кавръков, Соня Келеведжиева, критик и общински съветник и др. Бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на община Сливен Йордан Лечков, от областната управа, регионалната библиотека, музея и кукления театър, от УС на КДК, чийто председател е Ж. Кондев, и др. За своята многогодишна дейност стопаните на ИК „Жажда” бяха наградени от община Сливен. Изразяваме надежда, че ще продължи и в бъдеще службата им в името на духовността и Сливен: с още по-съвършени (в издателско и редакционно отношение) проекти и книги, които да утвърдят издателството сред водещите в страната.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.10.2010 г. 16:33
Етикети:
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/10974-dve-desetiletiya-v-sluzhba-na-kulturnite-traditsii