Годишнини

Нашата Лили на 60. Невероятно, но факт!

Да си добрият вестоносец ...

Нашата Лили на 60. Невероятно, но факт!


В едно време, когато светът уж се е превърнал в една махала, ние в тая наша България, дето била колкото една човешка длан, се докарахме дотам, че да не знаем какво прави съседът. Какво чете, какво пише, с кого се вижда и въобще как я кара... Медиите – електронни и печатни – щото нали, божем, са централни, ни информират все за централни работи, а пък с местните нещата стоят още по-зле: те може и да си тежат на „мястото”, но само там и никога отвъд бялата табела с името на въпросното „място” – чисто изписано на влизане и зачеркнато на излизане...

И тъй, като си живея аз тука в Ямбол, нямам представа какво става в Сливен, дето ми е на двайсет минути с маршрутката!...

Но за Кърджали знам! Защото колчем отворя "Културни новини" на LiterNet Медиа, аз мога да прочета новата дописка на Лияна Фероли за нещо случило се там. Или за това, кой е бил там, какво е казал и направил, а веднага след туй и поредното й страшно интересно интервю, дето всеки път бръква направо в душата на „разпитания”: като високо подготвен интелектуалец, Лияна знае какво да го попита.

Да не беше дотолкоз похабена тази дума, щях да река: възрожденска работа! Да разкажеш, та да се знае... – какво друго, освен възрожденско е това, което тя прави? И мигар някой й е опрял пистолет в слепоочието, та я принуждава?

И тук въобще не отварям дума за онова, което тя прави като неотстъпчив двигател на литературни събития. Какво да отварям? И защо да го правя? Какво повече мога да кажа, освен това, че човек, когото не бях виждал поне три десетилетия, ми каза в един майски четвъртък: „Ами аз от Лили разбрах, че ще идваш в Кърджали...”. Та се видяхме след всичките тия безкрайни години, просто защото Лили му казала!... Ще прощавате, ама какво е това?!

Ето затова си мисля, че Лияна Фероли е онази, която носи добрата вест.

И не се сещам за по-важно призвание от това – да си добрият вестоносец.



Екипът на "Културни новини" се присъединява към поздравленията за юбилея на нашата редовна сътрудничка от Кърджали Лияна Фероли. Да е жива и здрава!
Автор:
Христо Карастоянов, Ямбол
Публикация:
29.05.2010 г. 19:21
Посетено:
1831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/10097-nashata-lili-na-60-neveroyatno-no-fakt