Годишнини

Юбилейни тържества в Сливен за творчеството на Дамян Дамянов

75 години от рождението на поета

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен се състоя юбилей за честване творческото дело на Дамян Дамянов, с чиито строфи са израсли поколения българи. Той бе организиран от семейството на поета, общинската и областната администрации, Хуманитарната гимназия в града, носеща неговото име, и е посветен на 75-тата годишнина от рождението на твореца.


◊ В ПРОГРАМАТА

В зала „Май”, на „кръглата маса” под наслов „Още съм жив!”, сливенци и гостите на града се докоснаха до приносите му в различните жанрове и вълнуващите му  стихове. В нея взеха участие съпругата на поета Надежда Захариева, видни литературоведи и поети от страната и родния му град, като
Атанас Свиленов, Петър Анастасов, Пламен Киров, Елена Алекова, Соня Келеведжиева (водеща форума), Павел Веснаков и Сава Пеев, които с есеистичното си слово, интервютата с автора,  спомените и аналитичните оценки възкресиха за пореден път присъствието му в литературния Парнас и в дните на съвременника. Откроиха се проблемите за страданието и възкресението, България, Сливен, любовта, семейството. Говорилите очертаха ролята на родния град, на първите учители и публикации, гражданското му поведение в условията на прехода. (Дамянов е дарил средствата от държавна награда за литературен кабинет в гимназията, където е учил.) С думи към участниците и благодарност  към отдел „Култура и вероизповедания”, за организацията на юбилея, се обърна поетесата Надежда Захариева-Дамянова.
         
Програмата за честването включи и други интересни прояви, като представените от издателство „
Летера”   книги на Дамян Дамянов във фоайето на театъра. Сливенци разгледаха там снимките от фотоизложбата „75 години Дамян Дамянов”.

Бяха обявени и резултатите от третото издание на Националния конкурс за поезия на името на твореца. Наградата за 2010 година бе присъдена  от жури с председател Драгомир Шопов на поетесата Елена Алекова (член на СБП, автор на осем поетични и на белетристични книги, литературна критика и на роман в  стихове) за стихосбирката й „Вграждане”. Издателска къща „Жажда” в Сливен, определяща всяка година награда за дебютна стихосбирка, тази година я връчи на Даниела Йорданова за „Слънчева тъга”.
         
В ДТ „Стефан Киров” се състоя тържество по случай 75-тата годишнина от рождението на твореца под наслов: „Жив съм!”. На паметната вечер, водена от актьора Веселин Калановски, прозвучаха в прекрасното му изпълнение емблематични Дамянови стихове, „мост” и към музикалните интерпретации по негови творби в съпровод на пиано (Хайгашот Агасян). Свое виждане за въздействието на Дамяновото творчество сподели поетесата Елена Алекова, която говори за пътя на превръщането му в „народен поет”, за човешкия и гражданския стоицизъм, обобщен във веруюто: „Когато всичко си загубил, не загубвай себе си!”
         
Бе прочетен поздравителен адрес от кмета на община Сливен и от управителката на издателство „Летера” Надя Фурнаджиева.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.05.2010 г. 15:06
Посетено:
1863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/10004-yubileyni-tarzhestva-v-sliven-za-tvorchestvoto-na-damyan-damyanov