In memoriam

Проф. Юлия Ценова се върна в светлината

Изключителен пианист, композитор и педагог. И верен приятел...

Проф. Юлия Ценова се върна в светлината


◊ ИЗВЕСТИЕ

На 11 април 2010

Проф. Юлия Ценова се върна в светлината...



"Тайната вероятно е... да тръгнем някъде дълбоко вътре в себе си, в нас самите. Вярно е, че ние сме като медиуми на това, което ни заобикаля - на духовността и динамизма на този шеметно-техничен век. Не можем да избягаме от неговата философия, от неговия морал, естетика. Всичко това прониква като една вселена в нас.

И тя е дълбока, бездънна, безкрайна. Аз вярвам в тази духовност и величието на личността. Всеки има този потенциал в себе си. И творецът е този, който може би е по-упорит да го търси, да намери начин да го изкаже, да го покаже, да го сподели."


Юлия Ценова, интервю пред БНТ


Юлия Ценова (1948-2010). Дипломира се в НМА с две специалности: композиция при проф. Панчо Владигеров (1974) и пиано при проф. Богомил Стършенов (1972). Курсове по композиция: Амстердам, Дармщат. От 1970 г. активно концертира в България и чужбина с камерни, поп-джаз състави и солово в две направления - жанрова и съвременна музика. Автор е на: музикално-сценични, симфонични, камерни, хорови творби; детски хорови песни, песни за детски вокални групи; поппесни; джазови пиеси; музика за куклен театър, телевизионни сериали и др. Нейни композиции са представяни на различни форуми, фестивали за съвременна музика и концерти в Европа, Азия, Австралия, САЩ и Канада.

В периода 1998-2005 е първоначално творчески секретар, а впоследствие - президент на българската секция за съвременна музика към ISCM. Член на управителния съвет на СБК и ръководител на катедра "Поп и джаз изкуство" в НМА.

Има редица награди за хорова, сценична и камерна музика. В последните години получава: "Златно петолиние" от СБК (2003), Златен медал от НМА "Проф. П. Владигеров" (2008), Кристална лира от СБМТД (2008). Името й фигурира в редица престижни енциклопедии.


Всички ние, които я обичаме, семейството, приятели, ученици, колеги, съратници я изпращаме с благодарност за голямата ѝ любов и топлина, житейска мъдрост и всеотдайност.
 

Почит на душата ѝ.




Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
12.04.2010 г. 23:22
Етикети:
Посетено:
3837
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/9693-prof-yuliya-tsenova-se-varna-v-svetlinata