In memoriam

Почина композиторът Иван Димов

Композитор, диригент и педагог

Почина композиторът Иван Димов


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 81-годишна възраст почина композиторът Иван Димов
    
Завършил Държавната музикална академия - София през 1953 година като ученик по композиция на проф. Марин Големинов, по-късно (1964-1965) Иван Димов специализира при Дмитрий Кабалевски в Московската консерватория.

Академичната си дейност започва през 1966 година като преподавател по хорово дирижиране в АМТИИ, където през 1991 година е избран за доцент.
  
Иван Димов има активно сценично присъствие като диригент на Оперетата в Пазарджик, на хора на Старозагорската народна опера, на Симфоничния оркестър в Кърджали, както и на Музикалния театър в Ямбол. През периода 1991-1993 година Иван Димов е директор на Държавна филхармония - Пловдив.
        
Значими негови произведения са оперите "Откраднали консула" и "Емигрантът", Четирите симфонии, балета "Малкият принц", Концерт за пиано и оркестър "Памфлет с епиграми", "Иронични багатели" за пиано и камерен оркестър, Струнен квартет, "Quadrigule amoris" - четири песни за глас и пиано (оркестър), Клавирно трио "Менипея (Опит за насмешлива автобиография)", "Обрядна сюита" за пиано, Концерт за цигулка и оркестър, хорови песни и театрална музика. Автор на книгата "В минути на безделие".
   
Иван Димов е двукратен носител на наградата "Пловдив", на награди на Съюза на българските композитори (за операта "Откраднали консула" и Концерта за пиано и оркестър), на академичната награда "Меденият чан" за цялостно творчество, на много държавни отличия, както и на наградата “Златен век” (2004) на МК за принос в българската култура.


Автор:
Публикация:
05.08.2009 г. 17:13
Етикети:
Посетено:
3863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/8309-pochina-kompozitorat-ivan-dimov