In memoriam

Почина Вера Мутафчиева

Отиде си един от най-големите български учени, писатели и интелектуалци

Почина Вера Мутафчиева


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 80-годишна възраст, след кратко, но тежко боледуване, почина акад. Вера Мутафчиева

Вера Мутафчиева е историк-османист, член на Българската академия на науките и академик. Дъщеря е на историка Петър Мутафчиев. Написала е над 30 романа, издадени у нас и в чужбина в големи тиражи. Сред най-известните й книги са “Случаят Джем”, “Летопис на смутното време”, “Аз, Анна Комнина”, “Предречено от Пагане”, “Бивалици”, “Разгадавайки баща си” и др. Най-печатаният й роман в чужбина - “Случаят Джем”, е преведен на 13 езика. Сценарист е на филма “Хан Аспарух”.

Работила е в Ориенталския отдел на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (1951-1955), в Института по история (1958-1966), Института за балканистика и Института по литература при БАН (1979-1993). Член е на Съюза на българските писатели и е била негов секретар в периода 1982-1986 г. Била е и ръководител на Агенцията за българите в чужбина през 1997-1998 г.

Носителка е на Хердерова награда и на голямата награда на СУ “Св. Климент Охридски” за литература. Вера Мутафчиева е първият лауреат на националната награда “Паисий”.


Поклон пред паметта й!


• In memoriam

- Професор Мутафчиева, какво е обяснението ви за "късата" ни историческа памет, която толкова често се цитира в общественото пространство?
- Струва ми се, че къса е не само нашата памет, а паметта на днешното човечество. Както при всички явления при социалната психология, за това си има и общовалидни причини: рязката промяна в условията на живота, най-общо казано. Макар тя да важи за голям брой съвременни общества, ние, живеейки в България и всред българи, отнасяме въпросната черта на манталитета именно към собствената ни нация. Никак не ми се вярва другаде живите хора да разсъждават в похвална историческа дълбочина - би се забелязало...

- Кои все пак са ненаучените от нас, българите, уроци на историята?
- Би могло, разбира се, да изброим немалко от ненаучените от нас уроци от родната история, но не съм убедена в ползата от такъв списък. Подвежда ви класическата сентенция "Историята е учителка на народите". Крилата, но пуста фраза...

- С какво би бил различен към днешна дата животът ни, ако се бяхме поучили от тези грешки?
- Боя се, че ще ви разочаровам, но не мога да отстъпя от убеждението си, че поуките от историята не работят...

Из интервю с акад. Вера Мутафчиева
Автор:
LN
Публикация:
09.06.2009 г. 23:04
Посетено:
2252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/8079-pochina-vera-mutafchieva