In memoriam

Силният Слабак отдаде силата си там, където тя върши работа

Силата на слабостта

Силният Слабак отдаде силата си там, където тя върши работа
Петър Слабаков в Картинната галерия на Созопол по време на представянето на книгата за него на Румяна Еманулиду. Снимка: Лияна Фероли


◊ IN MEMORIAM

Един борбен човек премина като нашественик в душите ни почти с взлом, задържа се задълго там и после, сякаш разбрал напустото стремление към промяна, се оттегли в селото си да съжителства с тези, които го разбират. Сред тях и 17-те му котки и 5-те му кучета. Обикновено повече се разбирам с моите животни, не без тъга, заяви той преди няколко години, когато участваше в созополския празник на изкуствата “Аполония”. Тогава още имаше кураж и енергия да се показва на различни празненства и чествания. Но вероятно за да покаже колко много се е смирило желанието му да промени статуквото. Той, човекът с ужасния поглед, по думите на неговия приятел – художника от бургаския театър Константин Симеонов, пред който веднага се стопяваш заради широката му душевност. Той, “пищният, необикновен хулиган, който покоряваше всички”, който е бил в миналото шампион на дълъг скок (6,42 м) и на висок скок (1,77 м), той, екогласникът, бунтарят – беше се смирил. Или предал, което е почти едно и също.
  
Нямам надежди за бъдещето, призна си той на представянето на книгата “
Петър Слабаков, който знае 3 и 300” в Созопол, написана за него от журналистката Румяна Емануилиду. Никой вече не учи децата ни да бъдат добри към растенията и животните, затова няма как да бъдем добри и едни към други. А този урок аз научих преди много години от моя учител в село Гърбица, с когото погребахме заедно един убит щъркел. Затова вече нищо не може да ме разсмее и продължавам да бъда все така прям и да псувам много, както и да съм доволен, когато не ме обичат за това. Няма го вече някогашното момче от Лясковец, което обичаше да се смее гръмогласно. Пък и пословичната ни българска дрямка и примирението ни към днешните безобразия хич не са до смях, с болка си призна силният Слабак.
  
Сега силата му вероятно ще намери по-добро приложение. И покоя на душата му, от който тръгва разбирането за непреодолимото.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
22.05.2009 г. 15:57
Посетено:
1619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/7952-silniyat-slabak-otdade-silata-si-tam-kadeto-tya-varshi-rabota