In memoriam

Завинаги се сбогуваме с проф. Петър Недов

Световноизвестен учен, общопризнат лидер на бесарабските българи

◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Почина проф. Петър Недов

Завинаги се сбогуваме със световноизвестния учен, общопризнатия лидер на бесарабските българи, почетен академик, проф. Петър Недов.
 
Израснал в родолюбиво семейство, в голямото бесарабско българско село Чийшия, той отрано заживява с българщината. Вече като ученик, най-последователно отстоява своя български произход, което му струва изключване от румънските учебни заведения. В този сложен момент намира кураж да продължи образованието си в прародината на дедите си - България. През тежките следвоенни години намира сила и мъжество да се бори срещу сталинската диктатура, да отстоява българското. Смъртната присъда, заменена с 25 години лагер, седем години в ГУЛАГ-а, не го пречупват.

И след това, работейки успешно в науката, той с юнашка дързост, непоколебима вяра и целенасоченост продължава да отстоява интересите на сънародниците си. Само той знае колко му е струвало да стигне до ЦК
на КПСС и да изложи най-наболелите проблеми на българската диаспора в Съветския съюз. И неслучайно, когато започва процесът на възраждането на българите в Молдова и Украйна, авторитетът на проф. Недов изиграва обединяваща роля в нашето българско движение, по-специално при създаването на дружество "Възраждане", Българската община, Научното дружество на българистите, на редица общобесарабски и международни български организации.

Със смъртта на проф. Петър Недов ние, бесарабските българи, губим един от най-верните си синове.

Светла му памет!

Автор:
Научно дружество на българистите в Република Молдова
Публикация:
22.02.2009 г. 16:44
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/7351-zavinagi-se-sboguvame-s-prof-petar-nedov