In memoriam

Почина поетесата Евгения Генова

Автор на книги за деца и възрастни, почетен гражданин на град Сливен

◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На седемдесетгодишна възраст си отиде от света и творчеството  Евгения Генова – почетна гражданка на Сливен (2004 г.), член на Съюза на българските писатели от 2001 г., автор на повече от десет книги с поезия за деца и възрастни. Сливенската общественост, ръководители на общината, нейни ученици и почитатели на стиховете се простиха с тленните останки на поетесата, изложени за поклонение в салона на ОНЧ „Зора”.

Евгения Генова е помествала произведения за деца в почти всички национални периодични издания. Първата й публикация е от 1968 година в детски литературен вестник („Весело славейче”), като от следващата сътрудничи с творби на Детската редакция на Българското национално радио. „Танцуващо мишле” (изд. „Български художник”, 1971) е първата й книга с приказки, като по-активно издава книги за деца в периода между 1996 г. и 2004 година: „Рецепта за усмивка”, „Котараче-първолаче”, „Миминото слънце”, „Приключенията на врабеца Теодоси”, „Огънят, благата дума и майчиното сърце”. Възрастните ценители на поезията познават книгите й с любовна лирика: „Нежно ласо” (2000), „Феникс” (2001), „Ухая с аромата на устните ти” (2002),  „Испанска кръв” (2003), „Начупен сън” (2005), „Мълчанието вика” (2008). Книгите на Евгения Генова са излизали със знака на издателствата „Обнова” и „Жажда” в Сливен, на ”Христо Ботев”, „Български книжици” и „Български писател”, а техни илюстратори са художниците Виктор Паунов, Регина Далкалъчева, Петър Кайраков, Димитрина Семова. Композиторът Тончо Русев е създал музика за песни по някои нейни текстове.

Дълги години Евгения Генова водеше клас по литературно творчество за ученици към читалище „Зора”, в Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров”. Той започва пътя си от 1979 година чрез създадения към бившия Пионерски дом – Сливен, литературно-творчески кръжок за деца, по инициатива на поетесата. Определен принос има и за издирване и стимулиране на творческото развитие на млади литературни дарования от Сливенския регион, спечелили впоследствие множество награди от регионални и национални конкурси. Помагаше на прохождащите таланти да издадат и първите си поетични книги, на които бе редактор, както и да публикуват в литературните издания.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.01.2009 г. 00:14
Етикети:
Посетено:
2699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/7223-pochina-poetesata-evgeniya-genova