In memoriam

Почина Георги Нотев

Дългогодишен главен диригент на Плевенската филхармония и Националната опера – София

Почина Георги Нотев
Снимка: Архив на Плевенската филхармония


◊ СКРЪБНА ВЕСТ

На 13 декември 2008 ни напусна маестро Георги Нотев – дългогодишен главен диригент на Плевенската филхармония и Националната опера – София.

Роден през 1942 г. в София, той от малък заживява с класическата музика, благодарение на своята майка – проф. Мара Балсамова. Завършва Българска държавна консерватория със специалности хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Арнаудов и Константин Илиев, а след това специализира при Бруно Мадерна, Игор Маркевич и Херберт фон Караян.

От 1972-ра Георги Нотев е главен диригент на Плевенската филхармония, а три години по-късно е и един от основателите и главен диригент на Плевенската опера “Христо Бръмбаров”. В над 50-годишната история на оркестъра маестро Нотев е главен диригент в продължение на 30 от тях. Под неговата палка са изпълнени огромен брой произведения, гостували са стотици изпълнители. Безспорна е заслугата му за израстването на Плевенската филхармония и утвърждаването й както в България, така и в чужбина.

През 1997-2007 Нотев е главен диригент на Националната опера и балет и музиката го среща с всички големи звезди на българската опера като Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев.

Георги Нотев е дирижирал всички български симфонични оркестри и във всички оперни театри. Гостувал е в Европа, Северна и Южна Америка и Япония, а репертоарът му обхваща стотици произведения от всички епохи и стилове. Осъществил е многобройни записи за радио, телевизии, грамофонни плочи и компактдискове в страната и чужбина. През последните години той е сред инициаторите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци, проведен в рамките на Лауреатски дни “Катя Попова” – Плевен (2003) и Първия национален конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова” – Плевен, 2006.

Признание за заслугите на Георги Нотев в музикалната култура на град Плевен е присъждането на званието “ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН”.

Поклон пред паметта му!
Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
17.12.2008 г. 21:26
Посетено:
3196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/7070-pochina-georgi-notev