In memoriam

Почина маестро Вили Казасян

Човекът, който превръщаше всичко в евъргрийн

Почина маестро Вили Казасян


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Отиде си маестро Вили Казасян

На 74-годишна възраст почина Вили Казасян, един от най-популярните български диригенти и композитори. Човек с изключително чувство за хумор, с личностен почерк и ярък талант.

Над 35 години Вили Казасян е диригент и ръководител на Биг Бенда на Българското национално радио. Поколения ще помнят конкурса "Тромбата на Вили", атмосферата на "Златния Орфей" и възхода на редица негови открития на талантливи гласове за родната естрада. Той е един от символите на поколението музиканти от началото на 60-те години с всепризнат принос за създаване и разпространение на българската забавна музика.

С кончината на Вили Казасян си отива епоха в българското естрадно изкуство. Загубихме един търсещ творец, който бе възнаграден с реализацията на своите творения.

Вили Казасян е роден през 1934 г. в София. През 1957 г. завършва ВМЕИ - София, сегашният Технически университет. Учил е и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, днес Национална музикална академия "Панчо Владигеров".

Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години (пианист в "Джаза на младите"). Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава "Студио 5". От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който Казасян свири, а по-късно дирижира.

От 1985 г. завежда секция "Естрадно изкуство" при Съюза на музикалните дейци в България.

Голям е приносът на Казасян за първите стъпки и развитието на фестивала "Златният Орфей" и телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината". Организира редица вокални състави ("До, ре, ми, фа", "Студио В"), радиоконкурса "Тромбата на Вили", телевизионното предаване "Студио 1".

Създава множество песни и пиеси за бигбенд; негови песни изпълняват популярни групи, певци, актьори (К. Цонев, В. Бахчеванова, Т. Колев, Ас. Ангелов и др.).
Автор е на детски песни, филмова музика (“Ян Бибиян”, телевизионните - “Неочаквана ваканция”, “Горещи следи”), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли.

Гостува като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участва на фестивалите в Атина, Полша (Сопот), Дрезден и др. Негови песни са издавани от “Балкантон” и чужди грамофонни фирми.

Поклон!


---------------------------
* "Канили са ме за депутат, но това не ме влече. За съжаление музикантите доста се изложихме в последните години в това министерство. Досега петима от гилдията бяхме министри, стига толкова."

* "Ех, като ме няма някой ден, дали ще се сетят да нарекат малка уличка "Вили Казасян-Арменчето"...
Автор:
LN
Публикация:
12.07.2008 г. 20:22
Посетено:
2087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/6237-pochina-maestro-vili-kazasyan