In memoriam

Почина писателят Любен Дилов-баща

Живя достойно, отстояваше себе си и убежденията си, че чест, справедливост и истина не са празни думи

Почина писателят Любен Дилов-баща


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 80-годишна възраст, след тежко боледуване, почина писателят Любен Дилов

Признат за един от основоположниците на фантастиката в българската литература, Любен Дилов е автор на над 35 книги, преведени на всички европейски езици и на японски и китайски в над 3-милионен тираж.

Роден е на 25 декември 1927 г. в Червен бряг. Завършва български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Дебютира като студент с разкази във в. "Народна младеж". От 1951 г. печата очерци и реалистични разкази. Носител е на много международни награди.

Някои от най-популярните му книги: "Пътят на Икар", "Атомният човек", "До райската планета и назад", "Жестокият експеримент", "Парадоксът на огледалото", "Тежеста на скафандъра", "Моят странен приятел астрономът", "Не пушете! Затегнете коланите!", "Осъзнаването на роботите", "Новогодишна трагедия", "Последното интервю на Адам Сусбе", "Странните качества на Борис Левиташки" и др.

През 1990 г. Любен Дилов създаде наградите "Гравитон", присъждани за "добро въображение и доброта на въображението".

"Живя повече от 80 години бурен и богат с любов и приятелства живот. Отгледа две деца и имаше възможност да се радва на трима внуци. Ще бъде погребан във фамилния гроб до любимата си жена...

Живя достойно, отстояваше себе си и убежденията си, че чест, справедливост и истина не са празни думи. Вярваше в човека и в човечеството. Когато не можеше да надделее над злобата и суетите на деня, приютяваше се в спасителния свят на научната фантастика.

Тези му "бягства" бяха възнаградени с много международни награди, стотици хиляди почитатели и герои на книгите му, които го надживяват"
, се казва в некролог, издаден от близките му.
Автор:
Публикация:
10.06.2008 г. 22:43
Етикети:
Посетено:
1854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/6062-pochina-pisatelyat-lyuben-dilov-bashta