In memoriam

Шест месеца без писателя Никола Кесаровски

Височините са за малцина

Неусетно изминаха 6 месеца откакто един от най-значимите фантасти на страната ни Никола Кесаровски се пренесе доброволно в отвъдното.

Навярно, защото, подобно на Хърбърт Уелс, дълбоко наранен от реалния свят, се отказа и от бъдещето на фантастичния. Или може би, отиде много по-далече, отколкото го беше завел усетът му за магическата реалност. Затова потърси пълнотата в прастария „парадокс” – нищото, което става всичко.

Много често напоследък заявяваше, че и животът, и смъртта са нещо като външни явления, които се случват с тебе. Че човекът, никога не е бил нито жив, нито мъртъв, защото е нещо, което се издига над двете. Затова копнежът му да умре всъщност беше същият като този да живее. С тази разлика, че до това осмисляне и преодоляване стигат само живелите твърде наситено и интензивно - и в болката, и в удовлетворението. И двете при него бяха в изобилие.

Като писател, журналист и редактор в сп. ”Космос”, той даде толкова много, колкото и му се взе в 62-годишния му живот. Живот, стремял се към висините на духа и към тяхното разгадаване. И отвел го накрая към онзи връх, изкачен от него още в детството, за да осмисли битието му с херметическия принцип: „Каквото е горе, това е и долу.” А Кольо свърза тези две измерения със саможертвения си дух, за да ни напомня за тоталната свързаност на световете.

И така да остане завинаги с нас...


Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
01.03.2008 г. 12:17
Посетено:
1482
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/5385-shest-mesetsa-bez-pisatelya-nikola-kesarovski