In memoriam

Отиде си от света писателят д-р Валентин Найденов

Писателите са индикатори на наближаващо цунами

Отиде си от света писателят д-р Валентин Найденов


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Сливенската общественост се прости с д-р Валентин Найденов, лекар и писател, който почина внезапно в града под Сините скали, където живееше и създаваше творбите си.

Изпод перото му са излезли повече от петнадесет книги, предимно с проза, но е автор и на стихосбирка, на „електронен роман” и книга на медицинска тематика.
Още за дебютната му творба „Райски газ” авторът на предговора, Георги Марковски, забелязал умението му „за разказвачество”, пише: „Млад е оня, който ни поднася нови гледни точки към света. Може би и Валентин Найденов е един от тях”. Показателни са и продължаващите думи: „Талантът е предизвикателство за посредствеността и не може да очаква милост от нея!

В. Найденов създаде книги, израз на нестандартно отношение към света и на личността му, сред които „Ева милосърдната”, „Солидарница”, „Книга от сънища”, „Цигански неволи”, „Лидерите днес” и др. Повечето носеха знака на издателство ЕТ „Найденов – ВМ”, Сливен. Изследващата участта на граф Михаил Чайковски (Садък паша) книга „Солидарница”, получава благослова на папа Йоан-Павел II. През 1983 година става лауреат на литературния конкурс „Цветан Зангов”.

Валентин Найденов участваше в организираните от СБП и Академия „Орфеева лира” световни срещи на писателите и тези на творците от балканските страни, отразявайки ги със слово и снимки. Изповядваше убеждението, че „писателите са индикатори на наближаващо цунами”. Отражение на събитията от писателските срещи бе и поместената в сайта sliven.net негова електронна книга-хроника „Ръка за словото” (2005 г.)

Представяне на последната му книга – „Козметика на лицето”, се състоя през декември 2007 г. в Клуба на дейците на културата в Сливен. В някои от последните години председателстваше журито на поетичния конкурс в гр. Шивачево и участваше в културния живот на Сливен.

          Поклон пред паметта му!

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.02.2008 г. 00:21
Посетено:
1684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/5309-otide-si-ot-sveta-pisatelyat-d-r-valentin-naydenov