In memoriam

Почина първата говорителка на Радио Варна Гинка Капитанова

Отива си част от историята

Почина първата говорителка на Радио Варна Гинка Капитанова


◊ ТЪЖНА ВЕСТ


На 20 октомври 2007 г. почина първата говорителка на Радио Варна Гинка Капитанова, по баща Алатова.


Възпитаничката на Френския девически колеж във Варна спечелва с правоговора и отличното владеене на български и френски език първия конкурс за радиоговорители през 1936 г., когато председател на журито е първият главен уредник на Българското радио Сирак Скитник.


Гинка Капитанова работи само пет години в Радио Варна, след което животът я разделя за дълго с медията, но през последните няколко години тя отново се върна при нас. Участваше в предавания, които вече са част от Златния фонд на БНР, присъстваше на нашите празници, ние често я посещавахме в гостоприемния й дом на ул. “Стефан Караджа”.


Съхранила свежестта на ума си, Гинка Капитанова рецитираше наизуст любимите си поети Яворов и в оригинал на френски език - Ламартин. Тя беше нашият съкровен приятел и наставник, на чиято житейска мъдрост, доброта и интелигентност безкрайно се възхищавахме.


В знак на признателност и заради приноса й към развитието на българското радио, през 2005 г., БНР удостои достолепната дама, по повод нейната 90-годишнина, с юбилейния медал "Гласът на България - 70 години Българско национално радио”.  


С първата говорителка на Радио Варна си отива част от историята на първото радио във Варна, но споменът за прекрасния човек и приятел остава!


Поклон пред паметта на дългия и достоен живот на Гинка Капитанова!

 


Автор:
Виолета Тончева, Радио Варна
Публикация:
20.10.2007 г. 21:57
Посетено:
1435
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/4683-pochina-parvata-govoritelka-na-radio-varna-ginka-kapitanova