In memoriam

Почина големият български тенор Никола Николов

Той бе чест за всяка световна сцена...

Почина големият български тенор Никола Николов


◊ СКРЪБНА ВЕСТ

На 8 юли 2007 година
почина големият български тенор Никола Николов
на 82 години


Прощаваме се с един велик български певец, който през втората половина на 20. век събра цялата любов на оперната публика с невероятния си талант, магнетично излъчване и раздаване докрай на публиката.

Гордост за Варненската опера е фактът, че именно на нейната сцена дебютира Никола Николов в ролята на Пинкертон (“Мадам Бътерфлай” от Пучини) през 1947 година, когато театърът прави първите си стъпки под ръководството на Петър и Руслан Райчеви. Следват ролите на Туриду (“Селска чест”), Канио (“Палячи”), Алфред (“Травиата”), Каварадоси (“Тоска”), Рудолф (“Бохеми”), Дон Хозе (“Кармен”), Манрико (“Трубадур) до заминаването му през 1954 г. за София, а след това и за Миланската скала, Ковънт Гардън, Метрополитен, Щатсопер и всички най-големи оперни театри по света.

И въпреки големите си международни успехи той ще остане любимецът на варненци и често ще гостува в морския град, превръщайки гастролите си в истински културни празници за морския ни град.

В последните години от живота си големият оперен певец се отдаде на педагогическа дейност, предавайки своя опит, талант и любов към музиката на младите си ученици.
 
Завинаги ще запазим в сърцата си спомена за Коленцето, както нежно го наричаха приятелите и колегите му, за човека и певеца, не само оставил трайна диря в историята на Варненската опера, но озарил всички, които са имали досег с неговата личност и неговото изкуство с безкрайна любов и обич!

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
МИР НА ДУШАТА МУ!


Оперно-филхармонично дружество – Варна

Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
09.07.2007 г. 15:54
Посетено:
2397
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/4263-pochina-golemiyat-balgarski-tenor-nikola-nikolov