In memoriam

IN MEMORIAM: Напусна ни художникът Венцeслав Антонов (1942 - 2024 г.)

Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица

IN MEMORIAM

Венцeслав Антонов

Напусна ни нашият колега и скъп приятел на Градската художествена галерия - Варна, художникът Венцеслав Антонов (1942 - 2024 г.) - директор на Галерията за графично изкуство - Варна, и на Международното биенале на графиката - Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица.

Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения.

Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство - като артист и като организатор на най-престижния в тази област форум в България. Един от инициаторите на Варненското биенале, Антонов беше негов директор от 1997 г. и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален форум.

Познаваме го като четящ човек с интереси в областта на историята и литературата, религиите, интелектуалните и културни постижения на човечеството. Изкуството му притежава геометрична композиционна организация, характеризираща се с наслагване на свободни плоскости в дълбочина. В неговото творчество реалното пространство е заменено с условно, чисто художествено, лишено от натурност. Иконографията му достига то геометричен пластицизъм, в който линията е основно изразно средство и основен конструктивен елемент.

Венцеслав Антонов е роден на 6.04.1942 г. в град Бяла Слатина. През 1971 г. завършва специалност „Приложна графика” при проф. Александър Поплилов в Национална художествена академия – София, и се установява във Варна. Участва в общи национални изложби, в изложби на варненските художници и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и др. Работи в областта на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Носител е на награда Варна в категорията “Изобразителни изкуства” през 2003 г., на Голямата награда “Варна” за цялостно творчество през 2017 г., отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за постижения в изкуството и с Гран при на фондация „Остен“ за живопис през 2017 г.

Негови творби са притежание на художествени музеи и частни колекции в страната и чужбина, между които и Градската художествена галерия във Варна.

Светъл път на душата на художника!

Ще пазим спомена за твореца Венцеслав Антонов и ще предадем на поколенията неговото изкуство.

Поклон!

От екипа на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

..................................

 

Снимка личен архив

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Автор:
Публикация:
02.05.2024 г. 16:40
Посетено:
304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/39064-in-memoriam-napusna-ni-hudozhnikat-ventseslav-antonov-1942-2024-g