In memoriam

Русе почита паметта на Патриарх Неофит с траурния “Реквием” на Верди

Заупокойната меса ще бъде изпълнена без публика, а записът ще бъде публикуван идните дни в информационните канали на фестивала и Община Русе

Русе почита паметта на Патриарх Неофит с траурния “Реквием” на Верди

◊ IN MEMORIAM

Русе почита паметта на Патриарх Неофит с траурния “Реквием” на Верди

Тази вечер в Голямата зала на Доходното здание ще бъде изпълнен “Реквием” на Джузепе Верди. С траурното произведение Русе ще отдаде почит пред паметта на Негово Светейшество Патриарх Неофит, който приключи земния си път на 13 март.

В съответствие с обявения двудневен траур по повод кончината на главата на Българската православна църква “Реквием” ще бъде изпълнен без публика, под диригентството на маестро Емил Табаков.

Дядо Неофит, както русенци с любов наричат Светейшия български патриарх, бе дълбоко свързан с местната епархия в дългогодишната си служба като Русенски митрополит.

Заупокойната творба на Верди бе сред любимите на духовния водач, който беше известен и като ценител на класическата музика. Тя ще бъде изпълнена от солистката на Софийската опера и балет Радостина Николаева, заедно с Деян Вачков (бас}, Милен Божков (тенор) и Виолета Радомирска (мецосопран). В продукцията ще се включат Фестивалният хор и Фестивалният оркестър на МФ “Мартенски музикални дни”, с участието на настоящи и бивши възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ от 18 страни на 4 континента.

Записът на траурния “Реквием” ще бъде публикуван идните дни на информационните канали на фестивала и Община Русе.

Автор:
Иван Стефанов, Община Русе
Публикация:
15.03.2024 г. 16:04
Етикети:
маестро Емил ТабаковДен за национален траурБългарски патриарх НеофитIn memoriamРусе
“Реквием” на Верди
МФ “Мартенски музикални дни”почит
Фестивалen оркестър
Посетено:
159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/38720-ruse-pochita-pametta-na-patriarh-neofit-s-traurniya-rekviem-na-verdi