In memoriam

Варненската опера изпраща Патриарх Неофит с "Упокой души его" от Чайковски

Маестро Григор Паликаров ще призове артисти и публика за едноминутно мълчание

Варненската опера изпраща Патриарх Неофит с "Упокой души его" от Чайковски

◊ IN MEMORIAM

Варненската опера споделя скръбта на всички българи за кончината на блаженопочившия Български патриарх Неофит, първосветителя на родната Православна църква.

Негово светейшество докосваше сърцата с всеотдайната си посветеност на християнската вяра, ерудицията и красноречието, благостта и смирението, с които приобщаваше миряните към духовното дело.

Църковните песнопения, които Патриарх Неофит великолепно изпълняваше, превръщаха всяко негово богослужение във висше откровение.

Той беше почитател и на оперното изкуство, защото красивата музика винаги е най-добрият път към божественото, заложено във всеки от нас.

Затова, в Деня за национален траур, Варненската опера ще отдаде почит на Негово Светейшество с музиката на Чайковски от „Упокой души его“ - онзи прочувствен хор от операта „Дама Пика“, който извежда смъртта на Графинята и Герман в кулминация на творбата.

Маестро Григор Паликаров ще призове артисти и публика към едноминутно мълчание, в знак на преклонение пред духовното наследство на достопочтения върховен архиерей на Българската православна църква.

Спектакълът на „Дама Пика“ ще бъде молитва и вяра за светлия път на Патриарх Неофит в селенията на праведните!

15 март 2024 година

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.03.2024 г. 13:56
Посетено:
168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/38718-varnenskata-opera-izprashta-patriarh-neofit-s-upokoy-dushi-ego-ot-chaykovski