In memoriam

Напусна ни писателят Цветан Пешев

Eдин от най-големите майстори на хумористичния разказ си отиде внезапно на 80 годишна възраст

Напусна ни писателят Цветан Пешев

 

◊ IN MEMORIAM

На 80 години внезапно ни напусна Цветан Пешев - един от най-големите майстори на хумористичния разказ, талантлив писател и човек с голямо сърце! Погребението се e състояло в тесен кръг в град Кнежа.

Цветан Пешев е български писател и журналист. Пише в областта на детския разказ и детската приказка, автор е на новели и повести за възрастни, както и на хумористична проза.

Роден е на 21 септември 1941 г. в село Бреница. Родителите му – Вълкана и Йордан Пешеви, са учители в село Глава, после в Крушовица, Оряховско, а от 1949 г. се установяват в град Кнежа, където той завършва началното, основното и средното си образование.

Единадесетгодишен изпраща първата си дописка до в. „Септемврийче“. На шестнадесет години вече е един от най-изявените дописници на околийския вестник „За богат урожай“. По това време публикува и първия си разказ „Как станах поет“ – в списание „Първи стъпки“, издание на литературно-творческия кръжок „Христо Ботев“. От есента на 1959 г., като войник в Стара Загора сътрудничи активно на военния печат и радио-уредбата на поделението.

Завършва Журналистика в Софийския държавен университет. По време на следването си активно сътрудничи на Радио София, вестниците „Септемврийче“ и „Студентска трибуна“, сп. „Дружинка“, „Пламъче“ и други.

През 1966 година публикува първата си книга – сборник с разкази за деца „Всеки си има песен“, под редакцията на Емилиян Станев.

През 1967 година започва работа като редактор в списание „Смяна“, а по-късно работи и в Агенция „София Прес“, БНР, издателство „Отечество“, издателска къща „Иван Вазов“ и в Дома на детската книга. Някои от творбите му са екранизирани – „Трите златни лъвчета“, „Саби и мечове“.

Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и филмовото сдружение „Филмаутор“. Има множество публикации във вестник „Стършел“. Носител на наградата „Чудомир“, 1999 година.

Негови творби са превеждани на полски и украински език.

Библиография:

„Всеки си има песен“ (разкази), 1966.
„Стъклени скривалища“ (разкази), 1969.
„Няколко дена разходка из българските места“ (съвместно с Кольо Николов и Станислав Стратиев), 1969.
„Хвърчилото“ – документална проза, 1979.
„Трите златни лъвчета“ – приказки, 1980.
„Премеждия“ – новели, 1984.
„Далечната страна Окшотия“ – приказни повести, 1987.
„Конят на оградата“ – приказка, 1990.
„Коза ли е, риба ли е“ – хумористична проза, 2006.

 

Поклон пред светлата му памет!

 

Автор:
Публикация:
07.04.2022 г. 09:13
Етикети:
журналистписателIn memoriam
хуморист
Цветан Пешев
Посетено:
1096
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/34470-napusna-ni-pisatelyat-tsvetan-peshev