In memoriam

БНТ загуби своя обичан и уважаван колега Методи Гиков

Дългогодишен отговорен оператор на Българската национална телевизия

БНТ загуби своя обичан и уважаван колега Методи Гиков

 

◊ IN MEMORIAM

БНТ загуби своя обичан и уважаван колега Методи Гиков

След тежко заболяване на 79-годишна възраст е починал Методи Любенов Гиков – дългогодишният отговорен оператор на БНТ. Той бе и ще продължи да бъде помнен като доказал се творец и истински професионалист. Повече от 40 години от професионалния му живот са преминали в БНТ, като последните години заемаше достойно позицията отговорен оператор.

Методи е работил както по десетки документални и игрални филми, така и по редица предавания и рубрики, сред които „Църковен празничен календар“, „Прекраснословни беседи“, „Диоптра за душата и тялото“, „Слизането на Иисус в ада“, „Глас Ангелски“, „Всичко е химия“, телевизионното състезание „Минута е много“, множество концерти, директни предавания за големи национални празници и важни събития (посещението на папа Йоан-Павел Втори) и още много други.

Партнирал си е с някои от най-видните режисьори на БНТ и е изпълнявал длъжностите на председател на Съюза на журналистите от БНТ и ръководител на „Филмаутор“. Той бе важен член на Съюза на българските журналисти и част от Съюза на българските артисти. С принос за развитието на операторското майсторство в България, като е предал опита си на поколения оператори в Националната телевизия.

Поклонението ще се състои на 3 април от 13:00 ч. в храм „Покров Богородичен“ в София.

Поклон пред паметта му!

 

 

Автор:
БНТ
Публикация:
01.04.2022 г. 14:39
Етикети:
In memoriamБНТ
Методи Гиков
отговорен оператор
Посетено:
763
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/34425-bnt-zagubi-svoya-obichan-i-uvazhavan-kolega-metodi-gikov