In memoriam

Напусна ни писателят Марко Семов

(1939-2007)

Напусна ни писателят Марко Семов


На 18 януари 2007 г. след продължително боледуване почина изтъкнатият български писател Марко Семов.

Марко Семов
е роден в с. Видима, Троянско, през 1939 г. В продължение на няколко десетилетия работи като журналист в различни национални медии, главен редактор в БНТ, член на СЕМ. Той е доктор на науките, професор в Журналистическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член-кореспондент на БАН. Член на СБЖ, СБП и СУБ.

Автор на повече от 50 книги – пубицистика, пътеписи, есета, разкази, романи, сценарии, сред които „Душевност и оцеляване”, „Българинът – познат и непознат”, „Бизнес и морал”, „Земя за обич”, „За Япония като за Япония”, „За Америка като за Америка”, „Китай – какво си всъщност ти?”, „От Мусагеница до Кайро”, „Цената”, „Очите”, „Синята лампа”, а също така на множество статии, студии и монографии по проблемите на общественото развитие и народопсихологията на българина.

Марко Семов посвети писателския си талант и на защитата на българския език, с което доказа, че високата мисия на твореца е да се бори във времето на чуждоземски стойности за България, за българското.
Заради големите си постижения в областта на художествената литература, журналистиката и социологическата наука Марко Семов е удостояван с престижни национални литературни награди, звания и отличия.

Поклон пред светлата му памет!
Автор:
Съюз на българските писатели
Публикация:
18.01.2007 г. 17:29
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/3360-napusna-ni-pisatelyat-marko-semov