In memoriam

Почина акад. Иван Радев (1943-2020)

Разделихме се с човек, чието дело и чийто характер са забележителни

Почина акад. Иван Радев (1943-2020)

 

◊ IN MEMORIAM

Почина акад. Иван Радев. Отиде си една от големите „литературни машини", човекът, който винаги имаше идеи за работа, воля за публикуване на книги, поредици, списания и вестници. След него остават смущаващ брой произведения, предимно върху българското Възраждане, надничат възкресени и предадени на поколенията български мъже – автори, свещеници, революционни деятели. Нему принадлежат идеите за „Малка ученическа библиотека", за канонното представяне на големи автори от съвремието и за още доста други литературни, културологични и методически поредици - сериозни издателски факти, реализирани от търновското издателство „Слово". Позитивист, енциклопедист, документалист, Иван Радев до последно реставрираше духа на българите чрез исторически събития, личности, отколешни книги. Казват, оставеният от него архив бил цяло богатство. Предстои да видим и да се учим от него.

Всички, които го познаваха, ще си спомнят за неудържимата енергия, с която той увличаше учениците си към работа. Ще виждат винаги протегнатата му ръка за реализация на младите. Ще чуват гласа му, пълен с окуражаване, но и със справедливи, често сурови думи. Иван Радев беше един от хората, които конюнктурите не събориха, не подведоха. За него ориентир винаги беше естетическото, постигнатият смисъл, завършеното послание към идното време.

Разделихме се с човек, чието дело и чийто характер са забележителни. Със сигурност те ще намерят своето продължение в следовници.

Дълбок поклон пред постигнатото и завещаното от акад. Иван Радев.

 

Автор:
Антоанета Алипиева
Публикация:
04.01.2021 г. 12:49
Етикети:
писателпреподавателлитератураIn memoriamакад. Иван Радев
ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"
българска възрожденска литература
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/32169-pochina-akad-ivan-radev-1943-2020