In memoriam

Памет за проф. Васил Стефанов

Възрожденският театър оживява в неговата творба "100 години смешно театро" във Варна

Памет за проф. Васил Стефанов

 

◊ IN MEMORIAM

Проф. Васил Стефанов

15.11.1933, Варна – 14.12.2020, София

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ скърби за кончината на проф. Васил Стефанов, една от големите фигури в българския театър.

Роден на 15 ноември 1933 г. във Варна, завършил „Театрознание“ във ВИТИЗ, доктор на изкуствознанието, проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа, той има заслуги и като дългогодишен директор на Народния театър „Иван Вазов.

Наред с театъра на абсурда и западната драма, любима тема на изследователя е Възрожденският театър, на който той посвещава единствената си сценична композиция „Стогодишно смешно театро“. Изградена върху текстове на Добри Войников, Петко Рачов Славейков, Димитър Шишманов, Илия Блъсков, Тодор Икономов и други български автори, тя е поставена в родния му град от изтъкнатия режисьор Станчо Станчев, със сценография на Кина Петрова, музика на Йордан Дафов и участието на най-добрите варненски актьори, сред които Илия Пенев, Георги Михов, Кирил Господинов, Евгени Бакалов, Ева Димитрова, Продан Нончев, Меглена Караламбова, Мара Спасова и др.  

„И за своите съвременници, и за нас днес, българският доосвобожденски театър безспорно е бил и си остава едно малко чудо, трогателно и смайващо", пише Васил Стефанов в анотацията си към постановката. Неговото „100 години смешно театро“, една от най-успешните постановки на варненската театрална сцена в сезон 1967/68, се играе и през следващите години, посрещат я с аплодисменти, освен във Варна и в други български градове, също и в Москва.

Поклон пред делото и паметта на проф. Васил Стефанов!

 

Поклонението пред тленните останки е на 20 декември, 11.00 ч., НТ „Иван Вазов“.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.12.2020 г. 10:22
Етикети:
НТ "Иван Вазов"ДТ „Стоян Бъчваров“ ВарнатеатърIn memoriam
„100 години смешно театро
Възрожденски театър
проф. Васил Стефанов
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/32138-pamet-za-prof-vasil-stefanov