In memoriam

Оперният свят се сбогува с болка с тенора Камен Чанев

Звездите в небесната опера се увеличиха с още една

Оперният свят се сбогува с болка с тенора Камен Чанев

 

◊ IN MEMORIAM

Стотици приятели, почитатели, колеги на великия български тенор Камен Чанев от Държавна опера Стара Загора и от оперните театри от страната си взеха последно сбогом с него във фоайето на Държавна опера Стара Загора днес.

Венци от Министерството на културата, от Старозагорски митрополит Киприан, от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, от кмета на Община Сливен и Общинския съвет Сливен, от Областния управител на Област Стара Загора, от Съюза на българските музикални и танцови дейци, от всички опери в страната, от оперната прима и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора Веселина Кацарова, от много институции бяха поднесени днес пред портрета на Камен Чанев. На видео стена се излъчваха кадри от забележителните му участия в постановки на Държавна опера Стара Загора – „Аида“ на Стадион „Берое“, „Турандот“, „Отело“ и звучеше неговият глас.

Лично заместник-кметовете на Стара Загора Милена Желева и Иванка Сотирова поднесоха своите цветя и съболезнования. „Звездите в небесната опера се увеличиха с още една! Стара Загора се прекланя пред Човека и таланта Камен Чанев! Светъл да е пътят ти, Маестро!“ – написа в Книгата за съболезнования Милена Желева, заместник-кмет.

Своите съболезнования изпратиха голямата оперна прима Ана Томова-Синтова, кметовете на София – Йорданка Фандъкова, на Бургас – Димитър Николов, на Сливен – Стефан Радев, директорът на Софийска опера и балет – акад. Пламен Карталов, Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

В „Писмо до Камен“ колегите му от Софийската опера и балет Светозар Рангелов, Сара-Нора Кръстева, Костадин Андреев и неговата съпруга Детелина написаха: „Трудно е и невероятно да изречем: Последно сбогом, приятелю Камене! Плачем.От всяка падаща сълза все повече ни боли. Ще те помним с щедростта на таланта ти и сърцатостта, които ти раздаваше богато. Сцените и ефирът ще са пълни с твоя блестящ глас и няма да ни разреши да мислим и говорим за теб като минало. Всъщност – никой не си тръгва истински, докато има хора, които го помнят и обичат. Дано Бог постели за теб най-меката пътека и да те постави на най-хубавата сцена!“

Погребението на големия български певец бе в тесен семеен кръг в двора на Митрополитския Храм „Свети Димитър“ в Стара Загора.

 

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
28.11.2020 г. 16:29
Посетено:
1586
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/32042-operniyat-svyat-se-sboguva-s-bolka-s-tenora-kamen-chanev