In memoriam

Сбогуваме се със световния тенор Камен Чанев

В разцвета на силите си любимецът на публиката загуби битката с Covid-19

Сбогуваме се със световния тенор Камен Чанев

 

◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Днес, 26 ноември 2020 г., ни напусна големият български оперен певец Камен Чанев.

В разцвета на силите си, покорил с изкуството си десетки световни престижни оперни сцени, изключителен професионалист и роден победител, с толкова красиви очаквания и мечти, любимецът на публиката Камен Чанев загуби най-тежката битка в живота си - с коварния и безпощаден COVID-19.

Само преди 20 дни световният тенор Камен Чанев сбъдна своя сън да бъде Отело на сцената на Старозагорската опера. Толкова вълнения и какъв триумф! Никой не е предполагал, че това ще бъде неговата последна роля, с която ще завърши толкова преждевременно своя земен път.

Завинаги ще остане в сърцата на своите приятели и колеги, на своите многобройни почитатели, на всички хора, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант, огромно сърце и неподправена човечност! Камен Чанев обожаваше своята професия, превръщаше с лекота всеки спектакъл на Старозагорската опера, в който участваше, в незабравим празник! Пленителен и неповторим в образите на Калаф, Радамес, Туриду, Канио, предстоеше му да бъде Рикардо в премиерния спектакъл на операта "Бал с маски"... Раздаваше щедро обич и получаваше много от своята вярна и признателна публика, която никога няма да го забрави! Живееше за тези моменти на взаимност и им се наслаждаваше!

Благодарим за всеки подарен и споделен миг щастие, скъпи и непрежалим Камен!

Да бъде светъл пътя ти!

От състава на Държавна опера Стара Загора

Поклонението пред паметта на Камен Чанев ще е на 28 ноември от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора!

Дебют на Камен Чанев в ролята на Отело - видео


След успешния си дебют в ролята на Де Грийо от "Манон Леско" през 2007 на сцената на Виенската Щатсопера Камен Чанев е постоянен гост на най-големите оперни сцени по света като: Римска опера, Дойчеопер - Берлин, Щатсопер - Берлин, Байрише Щатсопер - Мюнхен, Опера Хамбург, Опера Франкфурт,Театро Ла Фениче - Венеция, Вашингтон Опера, Монреал опера, Болшой Театър - Москва, в градове като Токио, Сеул, Пекин, Тел Авив и много други. Работил е с диригенти от ранга на Рикардо Мути, Лорин Маазел, Юровски, Кариняни, Луизотти, Донато Ренцетти , Филип Орен и много др. Репертоарът му включва повече от 45 централни роли от оперите: "Аида","Бал с маски","Трубадур", "Дон Карлос", "Манон Леско", "Тоска", "Турандот", "Кармен" и др., както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония" на Бетовен, „Реквием" на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабатматер" на Росини, „Симфония №8" на Малер.

Завършва ДМА "Панчо Владигеров" в гр. София и специализира оперно пеене в Рим. Камен Чанев е Почетен гражданин на родния си град Сливен.

 

 

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
26.11.2020 г. 18:39
Посетено:
1125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/32036-sboguvame-se-sas-svetovniya-tenor-kamen-chanev