In memoriam

Скръб за Кузман Попов, емблематична фигура за Варненската опера

Големият творец си отиде часове преди да навърши 78

Скръб за Кузман Попов, емблематична фигура за Варненската опера

 

◊ IN MEMORIAM

Кузман Попов

30.10.1942 – 29.10.2020

На рождения си ден, 30.10.2020, щеше да е на сцената, за да бъде отличен с награда „Кристален Феникс“ за постановката си „Макбет“ от Верди, върхово постижение на ММФ "Варненско лято", Опера в Летния театър 2020.

Вместо това, съвсем като в драматична творба, в предвидения за празник час, почетохме с минута мълчание и аплодисменти паметта на големия режисьор и сценограф, емблематична фигура за Варненския оперен театър.

Кузман Попов вгради блестящото си образование - театрална режисура при проф. Филип Филипов във ВИТИЗ и оперна режисура при проф. В. Фелзенщайн и Г. Фридрих в Комише Опер Берлин, в създаването на свой оригинален стил и висока театрална естетика. С неговия професионализъм и пословична взискателност са белязани близо 150 драматични и оперни прочити, сред тях на почти всички знакови опери от световната съкровищница, като "Травиата", "Аида", "Трубадур", "Бохеми", "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", „Едип цар“, "Отело", "Бохеми", „Княз Игор“, „Норма“, „Силата на съдбата“ и др.

Самото име на Кузман Попов е знак за режисьорска класа, признат и аплодиран от критиката и публиката не само в България, също в Испания, Италия, Германия, Гърция, Египет, Русия, Турция, Македония и др. страни.

Авторският натюрел на Кузман Попов триумфира в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф създаде вълнуващи образци на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати принципите на класическата режисура с усета си за съвременност и така придаде нов блясък на операта.

Многобройни са наградите на Кузман Попов, сред тях „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ на СБМТД, „Почетен знак с лента на кмета на Варна“, няколко награди „Варна“, две награди „Феникс“ на Варненската опера.

Признанието и обичта на колегите и публиката следваха Кузман Попов в неговия осмислен и осъществен живот на творец от голяма величина.

Светъл беше земният му път, светъл да бъде и нататък!

А Варненската опера завинаги остава негов дом!

Респект и поклон!

 

От екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна  

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
31.10.2020 г. 19:50
Посетено:
1749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/31930-skrab-za-kuzman-popov-emblematichna-figura-za-varnenskata-opera