In memoriam

Напусна ни легендарният актьор Васил Стойчев

Изключителен актьор и човек, личност, която озаряваше и вдъхновяваше с присъствието си

Напусна ни легендарният актьор Васил Стойчев

 

◊ IN MEMORIAM

Напусна ни легендарният актьор Васил Стойчев 

Българският театър, кино и култура осиротяха – напусна ни легендарният актьор от трупата на Народния театър Васил Стойчев. Един от доайените на първата ни трупа си отиде на 85-годишна възраст, оставяйки след себе си епоха от театрални и кино роли, чест и достойнство и уроци, които ще помним.

Изключителен актьор и човек, той бе човекът, благодарение на когото през 2016 г. на първата традиционна среща артистите-ветерани, организирана от Народния театър, всички си припомнихме легендарните времена на турнетата и миналото на трупата.

Васил Стойчев бе личност, която озаряваше и вдъхновяваше с присъствието си и такъв ще го помним.

Завинаги в историята остават десетките му театрални и кино роли, както и последната му изява – изключителният видео запис на „Българският език" на Иван Вазов за кампанията „Препрочитаме Вазов".

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в град Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански". Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс" и през 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност Актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска" Бургас.

През 1960/61 заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера.

Кавалер е на Наградата „Икар" на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър" през 2013.

 

Поклонението пред паметта на Васил Стойчев ще се състои в събота, 18 юли 2020 г., от 11:00 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

В памет на незабравимия актьор, в неделя от 15:10 ч. БНТ ще излъчи филма "Калоян".

Васил Стойчев - "Българският език" от кампанията "Препрочитаме Вазов" https://www.youtube.com/watch  

 

Поклон пред паметта на Васил Стойчев и съболезнования на неговите близки, приятели и колеги!

Театърът завинаги остава твоят дом, приятелю!

Ще помним!

 

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
15.07.2020 г. 14:00
Посетено:
1437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/31473-napusna-ni-legendarniyat-aktyor-vasil-stoychev