In memoriam

Отиде си от света акад. Методий Григоров

Богослов, хоров диригент, композитор, изследовател, почетен гражданин на гр. Сливен

Отиде си от света акад. Методий Григоров

           

◊ IN MEMORIAM

Отиде си от света акад. Методий Григоров
4 май 1937 - 9 юни 2020 г.

Сливен – утвърдено пространство на духа върху културната карта на България, обеднява в последните години с отсъствието на знакови личности, оставили светлата си диря в различните видове и жанрове изкуства, сред които Атанас Славов, Павел Веснаков, Йордан Парушев и Тодор Терзиев, Велко Кънев, Николай Султанов, Борис Дамянов, Валентин Найденов и колцина още творци...

Тъжно е сърцето и от вестта за отишлия си от нас достоен човек и съзидател Методий Григоров: хоров диригент, композитор и изследовател, академик на Българската академия на науките и изкуствата (от 2012 г.), почетен гражданин на Сливен. Съотнесен с потеклото си към родословието на свещеници, следва себеотдайно попрището на богослова, ръководителя на хорови формации и откривателя на оперни таланти, родени и свързани с града под Сините скали, сред които Татяна Шиварова, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Момчил Абаджимаринов, Димитрия Колева и др., солисти на всички големи събития, редом с хористите от ръководените от него състави.

Със затрогващи думи на подкрепа към семейството и близките на починалия се обърна кметът на града Стефан Радев, припомняйки приносите на М. Григоров в хоровото дирижиране и организацията на вълнуващи форуми, фестивали и участия в концерти в редица значими културни начинания.

Творческият път на маестро Григоров, наченал с преподаване  на църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет, продължава с редица инициативи в Сливен, с който се свързва неотделимо на житейското си и професионално поприще. В негово лице хоровите формации: смесен хор „Добри Чинтулов” (при Народно читалище „Зора-1860”), както и Средношколският смесен хор към Гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” и Детският хор „Дружна песен” при Детския комплекс в града, намериха всеотдайния си и талантлив диригент и ръководител. Несъмнени са организаторските му умения и инициативност и при създаването и провеждането в Сливен (1994 г.) на Първия фестивал на източноправославната църковна музика в България. Трайни и последователни – в продължение на години, бяха усилията му, (съвместно със Сливенския митрополит Йоаникий) в превода на съвременен роден език на църковни песнопения в 11 сборника.

Неизброими са наградите, с които е удостоено в България и чужбина представянето на неговите хорови състави, извикали аплаузите на ценителите от фестивалите и конкурсите във Великобритания, Белгия, Италия, Япония, Гърция, Русия, Чехия, Полша и др.

За неоценимите му заслуги към българското хорово изкуство, църковна музика и културния живот на Сливен общината го удостои с високото звание „почетен гражданин”.

На 11 юли, събота, от 13.30 до 15 часа, в храм „Свети Димитър” сливенци ще сведат чела пред творческото дело на акад. Методий Григоров.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.07.2020 г. 20:36
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/31455-otide-si-ot-sveta-akad-metodiy-grigorov