In memoriam

Почина роденият в Габрово артист Христо Явашев - Кристо

Кристо си отиде на 84 години в дома си в Ню Йорк

Почина роденият в Габрово артист Христо Явашев - Кристо

 

◊ КРИСТО СИ Е ОТИШЪЛ ОТ ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ

Световноизвестният артист Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, е починал днес в дома си в Ню Йорк от естествена смърт на 84-годишна възраст. За това съобщиха от официалната Фейсбук страница на Кристо и Жан-Клод.

"Кристо живееше живота на пълни обороти, не само мечтаеше за невъзможното, но и го реализираше. Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората заедно, за да споделят преживяването по цял свят и тяхната работа ще продължи да живее в нашите сърца и спомени", споделят от екипа му.

 

◊ БЪЛГАРИНЪТ ПРИДОБИВА СВЕТОВНА ПОПУЛЯРНОСТ С ПРОСТРАНСТВЕНИТЕ СИ ТВОРБИ

В изявлението от екипа на Кристо, написано на английски, се припомня неговата биография, като се акцентира и на българския му произход:

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, България. Напуска България през 1957 г., като първо отива в Прага, Чехословакия, после избягва във Виена, Австрия, а след това се премества в Женева, Швейцария. През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод - не само негова съпруга, но и партньор през целия му живот в създаването на монументални произведения на изкуството. Жана-Клод почина на 18 ноември 2009 г. Кристо живя 56 години в Ню Йорк.

От ранните опаковани предмети на Кристо до монументалните проекти на открито, произведенията на Кристо и Жан-Клод преминаха традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата. Сред най-известните им произведения са Опакованият Райхстаг в Берлин (1972–95), Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Портите в Сентръл парк в Ню Йорк (1979–2005), Плаващите кейове на италианското езеро Изео (2014–16), опакованият мост Понт Ньоф в Париж (1975–85) и др.  

Кристо и Жан-Клод винаги са заявявали, че произведенията, които са в процес на осъществяване, трябва да продължават и след смъртта им. По желание на Кристо опаковането на Триумфалната арка в Париж, Франция, все още остава планирано за 18 септември - 3 октомври 2021 г.

Съобщението от офиса на Кристо завършва с негови думи от 1958 г.: „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“.

Любопитни архивни снимки и още за Христо Явашев може да прочетете в статията, подготвена от Габрово Daily тук.

 

Автор:
Габрово Daily
Публикация:
01.06.2020 г. 09:55
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/31263-pochina-rodeniyat-v-gabrovo-artist-hristo-yavashev-kristo