In memoriam

Почина проф. Магдалина Станчева - главният археолог на София

На Магдалина Станчева дължим откриването, опазването и внедряването в съвременната архитектурна среда на всички археологически разкопки

Почина проф. Магдалина Станчева - главният археолог на София


◊ IN MEMORIAM

На 6.10.2014 г. загубихме големия български археолог, учен, преподавател, дарител и приятел на Нов български университет

Проф. Магдалина Станчева

Родена в София на 6 септември 1924 г., Магдалина Станчева е главният археолог на София.
 
През 1947 г. завършва Първа софийска девическа гимназия, класически отдел. През 1948 г. се дипломира в Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност Класическа филология и история. Като студентка се включва в спасителните археологически разкопки на Софийския градски център, наложени от новото строителство след бомбардировките. През 1952 г. е назначена за старши уредник в новосъздадения Музей за история на София, където работи до пенсионирането си в продължение на 32 години. Участва в проучвания и разкопки на територията на столицата и Софийско, както и в цялата страна. От 1953 г. ръководи Археологическия отдел на музея. През 50-те, 60-те и 70-те години се бори да спаси от унищожение и заличаване на много археологически обекти чрез обявяването им за паметници на културата. Активната й дейност като археолог е съчетана с организиране и участие в разнообразни обществени дела и организации. Сътрудничи и членува в редколегиите на списанията “София” и “Музеи и паметници на културата”. Публикува редовно в изданията на БАН – “Известия на Археологическия институт”, “Археология”, “Известия на Българското Историческо дружество”.

Участва в създаването на сборници, албуми, пътеводители, вестници и научно-популярни издания. Основни теми в научното й творчество са: Софийска история и археология, музейно дело, консервация, конфликти между съвременния урбанизъм и старините, проблеми на античната култура, средновековната и българската култура, разкриване и запазване на паметници, тракийска история и изкуство, антична и средновековна материална култура. Библиографията й съдържа над 600 заглавия, между които няколко монографични изследвания на различни езици.

Заедно с утвърждаването й като археолог и музеен специалист, растат и участията й в международните форуми и организации. От началото на 70-те години е делегат на Българския национален комитет на ИКОМ в Париж. Членува в Комитета за световно културно наследство и шест години е негов вицепрезидент. Публикува статии по проблеми на българското културно наследство в изданията на ИКОМ. Поддържа професионални контакти със световноизвестни учени и музейни специалисти. Участва в емисии на радио София и радио UNESCO. Като делегат на България към Комитета за световно наследство внася за обсъждане български паметници за включването им в листата за закрила на UNESCO.

Преподавала е в СУ, Художествената академия и Нов български университет, където през 1990 г. създава програмата “Културно наследство” и води курсове до 2004 година. На НБУ дарява личната си научна библиотека и архив. В Нов български университет  проф. Магдалина Станчева издаде своите две най-значими книги – „София – от древността до нови времена“ (2009,2013) и „Мадарският конник“ (2013). Магдалина Станчева е Почетен професор на Нов български университет.

Носителка е на много отличия и награди: Народен Орден на труда – Сребърен, орден “Кирил и Методий” І и ІІ степен, Втора международна награда от Форума на Европейските музеи в Холандия за участието си в експозицията на Националния историческия музей в Бояна. Носител е на званието Почетен гражданин на София за цялостен принос. На Магдалина Станчева дължим откриването, опазването и внедряването в съвременната архитектурна среда на всички археологически разкопки.

“Колко столици биха си продупчили центъра само защото една църква е със 70 см по-висока от повърхността?!” – обичаше да казва тя, така както и докрай не спираше да напомня, че под релефа на Мадарския конник е изписано „С мен Императорът победи добре!“, което отмества неговата анонимност и го идентифицира с хан Тервел.

След 1990 г. е доброволен консултант към МК и Народното събрание по изработване на закони и правилници за културното наследство, както и по създаването на нови музейни експозиции.

Академичната общност на Нов български университет се прекланя пред светлата памет на големия учен и изследовател – проф. Магдалина Станчева.



Автор:
Нов български университет
Публикация:
07.10.2014 г. 21:43
Посетено:
2199
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/19958-pochina-prof-magdalina-stancheva-glavniyat-arheolog-na-sofiya