In memoriam

Отиде си Валери Петров

Поетът, който излъчваше тиха светлина и мелодия

Човек открива писателите и поетите лично – чрез четене и препрочитане. Нямам спомен кога точно съм открила за себе си Валери Петров, но знам как го направи дъщеря ми, когато беше на четири-пет години. Имам дискове на Шекспирови пиеси – анимация за около двадесет минути всяко филмче. „Хамлет” е сепия, „Зимна приказка” е черно-бял вариант, „Укротяването на опърничавата” е цветен. След като ги гледа поне двадесет пъти, се започна едно голямо рецитиране: „От Кет, свирепа като дива котка, / на Кет, като домашна котка кротка...”. Домът ми кънтеше. Качваше се по разни пейки в парка и там възпроизвеждаше моменти от Шекспир в превод на Валери Петров. Мелодичен и близък преводач е Валери Петров – близък до малки и големи. Известен на много поколения с преводите си на комедиите, трагедиите и сонетите на Шекспир.

Биографията на Валери Петров може да бъде прочетена навсякъде. Множество преводи от няколко езика, поезия, награди за приноса му към българската култура и литература... Не знам за друг български поет (особено съвременен), който да излъчва такава тиха светлина и мелодия. Може би Далчев е подобен, макар че се отказва да пише, защото не успява да се впише.

Валери Петров носеше духовност и идея за друг тип познание. Мен лично винаги ме е респектирал. Повечето от нашите поети и писатели до ден-днешен, когато се изказват – го правят тежко и с доста голяма бъбривост и себелюбивост, сякаш носят на плещите си цялото познание на света, плюс морала и всичко друго. Виждала съм по екраните доста малки и хитри очи. Валери Петров е различен. Не говореше на дребно или с фалшив патос. Винаги съм разбирала какво иска да каже. Не носеше надпревара и напрежение със себе си. Вероятно имаше и своите пристрастия, но не помня да е афиширал нещо агресивно.

В началните класове Валери Петров се изучава предимно със своите „Пет приказки”. После с няколко произведения в осми клас, но не е включен в конспекта на зрелостниците за матурата по български език и литература. В конспекта се набляга предимно на революцията, свободата и пушките с щикове. Което е важно – няма спор. Обаче тихата човешка революция остава на заден план и като възпитание, и като мироглед. Иде реч за онази интелигентност, която вае с мълчание, трудолюбие и почтеност.

От този свят си отиде Валери Петров.




Автор:
Дияна Иванова
Публикация:
28.08.2014 г. 11:21
Посетено:
1769
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/19743-otide-si-valeri-petrov