In memoriam

Венци Кисьов ни напусна

Отиде си с усмивката на Бога

Венци Кисьов ни напусна


На 19 май 2014 угасна големият български актьор, всепризнат театрален педагог и нежен поет проф. Венцеслав Кисьов. Коварната болест, с която се бори мъжки цели две години, го повали.

Венци Кисьов е роден на 17 юли 1946 г. в Любимец, завършва езикова гимназия в Бургас, а след това актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски, след което играе на сцената на театрите във Видин и Габрово, където израства като актьор, за да стане любимец на публиката в „Сълза и смях”, където изгражда блестящи образи. Зрителите познават Венци Кисьов не само от многобройните театрални постановки, а и от филмите „Младостта на Маркс” на реж. Лев Кулиджанов (за ролята си на Маркс получава Ленинска награда), „Мера според мера”, „Ешелоните на смъртта”, „Борис І”, „Денят на владетеля”, „В името на народа” и др. С многобройните запомнящи се роли в театъра, киното и телевизията Венци Кисьов си спечели всеотдайната любов на публиката. Проявленията на неговия неоспорим талант на сцената и екрана са високо оценявани  и от критиката. Той остави трайни следи в националната художествена култура и като дългогодишен директор на театър „Сълза и смях”, като театрален педагог с много питомци, като общественик със силни обществени рефлекси.

В последните години се отприщи и вторият талант на актьора Венцеслав Кисьов. Шестте му поетични книги разкриват чувствителната душа на поет със свое неповторимо лице, българско звучене и завладяваща искреност. Помним стиховете му: „Денят е кратък и животът – също. / Да помълчим със своята тревога / и нека бавно в нас да се завръща / мълчание с усмивката на Бога.”

Ние, неговите приятели от издателство „Захарий Стоянов” и списание „Везни”, бяхме щастливи и горди, че години наред той беше един от нас.


Сбогом, Венци. Ти си отиде с усмивката на Бога!



. Поклонението пред паметта на проф. Венцеслав Кисьов ще бъде на 21.05.2014 г. от 12.30 ч. в храм „Свети Седмочисленици“.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
19.05.2014 г. 13:41
Посетено:
1827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/19225-ventsi-kisyov-ni-napusna