In memoriam

Али Фарка Туре

1939-2006

Али Фарка Туре


◊ СЪБИТИЕТО

С дълбока тъга съобщаваме, че на 7 март легендарният малийски музикант Али Фарка Туре почина в съня си в своя дом в Мали, от рак.
Али Фарка Туре беше истински оригинален музикант. Изключителен китарист, той направи музиката на родината си (северно Мали), днес известна като “пустинен блус”, световно известна. Предишният месец той спечели Грами за втори път, за албума “In the Heart of the Moon”, дует с Тумани Диабате, и току-що беше приключил работата по своя нов солов албум. Али има издадени осем албума, за лондонското издателството World Circuit.


◊ ПОВЕЧЕ
Той виждаше своята главна роля в живота като фермер и посвети голяма част от живота и средствата си за подобряване на земеделието и социалните условия в Ниафунке, неговото родно село в полупустинен район на северно Мали. Неуморната работа на Али получи официално признание през 2004, когато беше назначен за кмет на региона.

Али Фарка Туре бе един от героите в документалния филм “Носталгия по дома” (Feels Like Going Home, 2003, показан на ІХ София Филм Фест през 2005) на Мартин Скорсезе, който, в търсене на корените на американския “блус от делтата”, стига до Западна Африка и Мали.

Али Фарка Туре беше един гигант на африканската музика и ще липсва на многобройните си почитатели по целия свят. Смъртта му предизвика национален траур в Мали, където телевизията и радиото излъчват само негова музика, а премиерът и министърът на културата на страната са пристигнали в къщата на Али сутринта при научаването на новината.

Автор:
Дюкян Меломан
Публикация:
09.03.2006 г. 11:00
Посетено:
933
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/1865-ali-farka-ture