In memoriam

Пътуване към детския мир на любовта

Напусна ни Георги Талев

Пътуване към детския мир на любовта


◊ РЕКВИЕМ ЗА ПОЕТА

Замлъкна тук на земята гласът на родопския псалмопевец на любовта – Георги Талев. Цял живот пътуваше към тази загадка на живота,  наречена любов. Може би там горе песните му за това извечно чувство ще намерят истината. А тук в земния живот все не му достигаше времето да я измери в стихотворни рими.

Покръстен единствено в храма на любовта, той си тръгна притихнал и смирен, защото знаеше, че идолът любов е най-вярната посока на пътя, минаващ през Ада, но директно изстрелващ в звездния Рай. И че последната ласка любовна е пътният лист към всевечния живот.

Дългото поетично пътуване на Георги в тази посока премина през първите трепети на детството, отнето от първата целувка и от първото момиче от селската улица с коси от ръж и жито. После намери пресечната точка между бездната и небето, между Ада в нас и Рая в другия, между началото на края и края на началото. Това търсене позна болката на отблъскването, на изумлението от ту силната и горда, ту бясна и ранима любов, на страхопочитанието и опасението безмерната страст на любовта да не се превърне в купчина потрошени стъкла. Макар че доста късно съзираме този й образ в едно закъсняло споходило ни чувство за детски мир. И в едно пътуване все нататък към небето и връщане все оттам.  В едно очакване на свята вечност. Това, към което ни водеше Гошо Талев в поезията си. И което прегърна автора му в най-сияйната си белота.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГЕОРГИ ТАЛЕВ

Кърджалийският поет, публицист и преводач Георги Талев е роден на 3 април 1937 г. в с. Цалапица, Пловдивско. Завършва руска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работи като учител, като журналист в Българското национално радио и в Радио-телевизионния център – Пловдив.

Свои стихове, разкази и преводи на  руски, осетински, дегестански, арменски, кабардино-български и монголски поети и прозаици публикува в централния и регионалния печат.

Автор е на пет поетични книги: “Стрелочник на дежурни влакове” (1998), “Преди да гушна босилека” (2001), “Такава, каквато си” (2003), “Пътуващият кореспондент” (2003). През 1999 г. излиза от печат и художествено-документалната му хроника “Родопски Шишмановци” – сага за големия Шишмановски род от с. Славейно, Смолянско. През 2002 г. издаде литературния справочник “Да ги знаем кои са”, в който са включени всички кърджалийски творци.

Георги Талев е автор и на десетия превод на Пушкиновия роман “Евгений Онегин” (1997). В началото на 2006 г. излезе и второто му подобрено издание. Другият му превод е “Две поеми” (2002) на Евгений Баратински.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
30.01.2006 г. 18:31
Етикети:
Посетено:
1046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/1707-patuvane-kam-detskiya-mir-na-lyubovta