In memoriam

Леда Милева си отиде

Българската литература загуби изумителен талант

Леда Милева си отиде


На 5 февруари 2013 г., на 93-я си рожден ден, почина именитата писателка и преводачка Леда Милева, достойната дъщеря на великия поет и европейски интелектуалец Гео Милев.
                 
Българската литература загуби изумителен талант – класик на художествената словесност за деца. Леда Милева е авторка на повече от 30 стихосбирки за деца, на  театрални и радиопиеси, преведени на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Повече от седем десетилетия  Леда Милева изследва невероятната вселена на детското съзнание. Когато пише своите стихове, поеми, приказки и пиеси, тя  помага на детето да открие своите мечти, да разгърне своята фантазия, да развие своето въображение.  
                 
Разностранният творчески талант и богатата й високо ерудирана личност имаха и много други превъплъщения – преводач на английска, американска и африканска поезия, редактор на детски периодични издания, генерален директор на Българската национална телевизия (1966-1970), постоянен представител на България в ЮНЕСКО (1972-1978), председател Съюза на преводачите в България (1979-1989), основател и главен редактор на сп. ”Панорама”, дългогодишен председател на Българския център на Международния ПЕН-клуб, депутат в Седмото велико народно събрание.
           
Без дългогодишните усилия на Леда Милева трудно бихме си представили изследването и популяризирането на духовното наследство на великия й баща Гео Милев. Литературната и  обществената й дейност са ярък пример за висок социален и художествен морал.
      
Сбогом, Леда! Словото ти няма да умре! Деца винаги ще има…                                                               


Думи на Иван Гранитски:
Приказният свят на Леда Милева


Невъзможно е да си представим съвременната детска литература без впечатляващото и блестящо творческо присъствие на Леда Милева. Няколко поколения деца и юноши израстват с нейните прелестни и вълнуващи книги. Тази авторка притежава въображение, способно да мечтае и да създава приказки. Присъщ й е рядко срещаният усет за границата между измислицата и реалността, тя е разгадала чудната детска способност за самосъздаване на свое особено пространство и време (колкото реални, толкова и фантастични), които се подчиняват предимно на прищевките на играта.

Повече от шест десетилетия Леда Милева се опитва да изследва невероятната вселена на детското съзнание. Като търсач на нови светове, тя витае заедно с невинните млади духове във фантастичните селения на загадката, примамливото, приключението. Леда Милева открива, че детето знае нещо свръхважно, убягващо на възрастните – всичко в природата е живо, всичко се превъплъщава и преминава от едно в друго състояние. Растенията имат чувствителност и могат да бъдат добри и лоши, животните, птиците и влечугите могат да имат човешки черти, а хората, доколкото въплъщават силите на злото и на мрака, приемат формата на злите животни.

Детското съзнание пътува през времето и пространството. Детето искрено вярва, за разлика от възрастния, че съществуват великани и джуджета, че има добри духове и зли вещици. Тъкмо тази невероятна разкрепостеност на съзнанието на малкия човек усеща с художествената си интуиция Леда Милева. И когато пише своите стихотворения, поемки, приказки или пиеси, тя всъщност помага на детето да открие своите мечти, да разгърне своята фантазия, да развие своето въображение.

В една детска градина детенце с ококорени от възторг очи пита поетесата – “Госпожо Милева, вие жива ли сте?” Детето съвсем сериозно си мисли, че поетесата е паметник. Самата Леда Милева възприема подобни случаи като комплимент. При друга среща с деца на въпрос на учителката “Е, харесва ли ви авторката на “Зайченцето бяло” и “Сиводрешко и Бързобежко”?” едно дете простодушно отговаря: “Мислехме, че е по-хубава.”
Тези и стотици други случаи обясняват защо в детското съзнание Леда Милева със своите герои зайченца, мецани, лястовички, шишарки, балони, влакчета, юначета с калпачета, лисанки, фламинго и т.н. вече е извисена като жив класик на детската литература.

Леда Милева се оттласква от българската фолклорна традиция, за да насити своите приказни словесни пейзажи и сюжети със съвременната чувствителност, с нравствените проблеми на българското общество в края на ХХ век. В такъв смисъл можем да кажем, че нейните творби са своеобразни възпитателни пътешествия в света на доброто, лъчезарното, мечтата. Но до нравствената поука малките пътешественици стигат сами, водени от светозарната светлина на благородството, приятелството и любовта. Героите в творбите на Леда Милева преживяват раждането на доброто в собствените им души, те неусетно възмъжават, борейки се с препятствията по пътя. Много светлина, гальовен блясък и нравствена мекота има във внушенията на Леда Милева в нейните стихотворения, приказки и поемки.

Разбира се, нейният разностранен творчески талант и богатата й личност имат още редица превъплъщения – преводач от няколко езика (главно английски), бивш генерален директор на БНТ, дългогодишен представител на България в ЮНЕСКО, председател на българския ПЕН-клуб, председател на Съюза на преводачите в България, основател и главен редактор на сп. “Панорама” и т.н., и т.н. Но несъмнено онова, което обяснява и осмисля истински творческото й дело, е детската литература.

И накрая нека не забравяме факта, че Леда Милева носи отговорността да бъде наследник на великия български писател и интелектуалец Гео Милев. Малко са в новата история на българската литература и култура личностите, които светят със своя собствена светлина, а не с отразеното сияние на техните велики родители. Леда Милева е от тях. Литературната и обществената й дейност е ярък пример за висок социален и художествен морал. Без нейните дългогодишни усилия трудно бихме си представили изследването и популяризирането на духовното наследство на великия й баща Гео Милев.




Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
05.02.2013 г. 12:27
Посетено:
1926
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/16287-leda-mileva-si-otide