In memoriam

Държавна опера Стара Загора: Спомен за Маестро Димитров

14 години от кончината на ръководителя, приятеля, музиканта, неповторимо предания към своя театър и град

Да си спомним за Маестро Димитър Димитров

Почетен гражданин на Стара Загора, дългогодишен директор, главен художествен ръководител и главен диригент на Старозагорска Опера.

Той беше вътрешният човек в операта, истинският чувствителен човек, нейното сърце и душа. За него операта бе размисъл върху това как емоцията влияе върху облика на света и може да го промени.

Почиташе музиката като най-непосредственото и спонтанно изкуство, изкуство на откровеното взаимодействие между логика и копнеж, дух и тяло. Неговият живот бе музиката като преживяване, като живот в живота, богатство, за което не ще се намери човек да му го отнеме.

До съвършенство владееше сценичната философия, философия през чувството, своеобразен архив на човешката емоционалност и себепознаване.

Стореното от Димитър Димитров е епоха в развитието на националния ни музикален театър. С изкуството и с цялото си присъствие остави знак, своеобразна емблема по която днес могат да се разчетат загадки, които градят музикалната ни националната култура.

На 4 февруари се навършиха 14 години от кончината на ръководителя, приятеля, музиканта, неповторимо предания към своя театър и град Маестро Димитър Димитров.

Поклон пред паметта на човека, победил и оставил за нас великолепието на оперното изкуство на Стара Загора, запазил неговите дълголетни традиции.


Автор:
Колектив на Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.02.2013 г. 12:33
Посетено:
1549
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/16286-darzhavna-opera-stara-zagora-spomen-za-maestro-dimitrov