In memoriam

Почина поетесата Надя Неделина (1916-2012 г.)

Отиде си от света жената със заразяващата доброта...

Отиде си от света жената със заразяващата доброта – Надя Неделина, чиито очи излъчваха разбиране и всеопрощение към човека и скърбите му. Всяка среща с нея завладяваше с хуманния порив на себераздаването и стремежа за досег с красивото в природата, изкуството, обкръжението ни.    
                  
Творческото съзидание и Сливен бяха сред основните ценности в човешкия свят на Н. Неделина. Публикува произведения в различни жанрове, сред които поезията и творбите, посветени на родния й Сливен, заемат своето място сред създаденото от нея като поетеса, писателка и журналистка. Всяка нова книга имаше своето първо представяне в града под Сините скали, на който тя посвети вълнуващи думи.
                 
Притежаваше умение да общува с хората: с най-младите, на които бе благодетел учител, както и с връстниците си, очакващи всяко нейно идване. Бе от изчезващите личности-хуманисти, които болеят за Човека и нелеката му съвременна съдба, сама преживяла пътя на вдовица и изгубила детето си майка.
                 
Автор на десетки книги с поезия за деца и възрастни, напоследък и с проза. Почина на 96-годишна възраст, творейки до последния си ден, издала наскоро „По евкалиптови пътища вървях” (пътеписи и публицистика, 2012).
                  
Община Сливен я удостои с Голямата  награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, а общинските съветници я наредиха до „почетните граждани” в „града на войводите” (2002 г.). Дари на съгражданите си сбирката с графики на Илия Бешков, притежание на съпруга й Александър Гетман. КДК и залите на Сливен помнят развълнуваните очи на Надя: на благодарност за сливенския борчески въздух и уникална природа, вдъхновили я за лиричните строфи и спомените й.
               
Надя Неделина членуваше в Съюза на независимите български писатели, наградил я със „златен настолен медал”, както и в Съюза на българските писатели. За литературното си творчество, на което бе отдадена през целия си живот, й е присъден орден „Кирил и Методий”.Автор: Иванка Денева
19.10.2012 г. 00:45
Посетено: 1924
Етикети: Сливен, литература, поезия, in memoriam, Надя Неделина
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/15609-pochina-poetesata-nadya-nedelina-1916-2012-g