In memoriam

Напусна ни режисьорът Андрей Алтъпармаков

Творецът, който популяризираше българската история чрез езика на киното

Напусна ни режисьорът Андрей Алтъпармаков
Андрей Алтъпармаков на посещение в Габрово, 2004 г., пред паметника на Васил Априлов


Напусна ни режисьорът Андрей Алтъпармаков. През последните месеци режисьорът се бореше с тежко заболяване, но не поиска финансова помощ от никого. Сигурно беше решил, че на обществото не му е до неговото лечение, че има още много хора, които се нуждаят от средства, че не иска да взема малкото левчета от обикновените хора чрез SMS кампании. А държавата? Е, на България и на нас Андрей остави над 65 документални филми.

Неговата мисия беше да популяризира чрез езика на киното българската история – ще запомним филмите му „И мойте песни все ще се четат” за народния поет Иван Вазов, „Левски пред съда на Портата и историята”, „Ние, долуподписаните” за летописеца Захарий Стоянов, „Служебен защитник” за Илия Цанов, защитавал заловените въстаници от Априлското въстание, „Христо Ботйов”, „Невероятният Каблешков”, „Свети Иван Рилски”...

Заедно с журналистката Велислава Дърева Андрей Алтъпармаков направи и филма „Заложници“, който пресъздава събитията около процеса с българските медици в Либия.

Андрей Алтъпармаков е роден през 1949 г. в София, но има габровски корен. Потомък е на рода на Еким Цанков – председател на Габровския революционен комитет, подготвил Априлското въстание. На Габрово Андрей остави своя документален филм от 1996 г. за войводата Цанко Дюстабанов. Ако смъртта не идваше първо при добрите, Андрей имаше идея и разработен проект да направи документален филм за миналото на Габрово.

Почивай в мир, приятелю. Някои казват, че сега си на едно по-добро място. Сигурно е така. Но ти ни беше нужен тук, сред нас. България изгуби ненавременно още един творец. Едва на 63-годишна възраст. Българската историческа наука изгуби своя популяризатор. Габрово изгуби един свой потомък и голям приятел.

Няма да те забравим, Андрей. И ако силите ни позволят, един ден ще завършим започнатото от теб!




Поклонението е на 27 юни, сряда, от 15:00 часа в столичната църква "Св. София"

Автор:
Обществен комитет „Васил Левски” - Габрово
Публикация:
26.06.2012 г. 16:30
Посетено:
3129
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/15097-napusna-ni-rezhisyorat-andrey-altaparmakov