In memoriam

Почина оперният певец Огнян Николов

Необходимо е това, което даваш на другите, да бъде дадено с любов...

Почина оперният певец Огнян Николов


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Почина Огнян Николов
(5 май 1960 г. – 13 юни 2012 г.)


На 13 юни 2012 г. в 6 часа сутринта, след кратко, но тежко боледуване, лирико-драматичният тенор Огнян Николов прекрачи прага на безсмъртието.

След музикалното училище в Плевен, професионалният му път преминава през най-големите световни оперни сцени. С интерпретаторското си умение и усет към различните стилове, той пресъздаде на сцената голям диапазон от роли: Алмавива от „Севилският бръснар” на Росини, Дон Отавио от „Дон Жуан” на Моцарт, Полионе от „Норма” на Белини, Калаф от „Турандот” на Пучини, Касио от „Отело” на Верди, Надир от „Ловци на бисери” на Бизе, Юродивия от „Борис Годунов” на Мусоргски, Алфонс от „Дзампа” на Харолд и много други.

Международната му кариера започва с успешното му участие на фестивала в Бакстън (Англия) в ролята на Сципион от „Сънят на Сципион” на Моцарт. Следват ангажименти в Ирландия, Испания, Австрия, Германия, Румъния, Гърция, Русия, Холандия, и покани от всички оперни театри в България.

Едновременно с главните тенорови роли в „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай”, „Идоменей”, „Норма” и „Травиата”, Огнян Николов отдава голямо значение и на българските песни, издадени в два компактдиска от музикална къща „Gega new”. Вечно търсеща личност, с разнообразния си репертоар, той участва в многобройни концерти и авторски рецитали, за да покаже на публиката винаги нещо ново, оригинално, нетрадиционно.

За идните музикални поколения Огнян Николов довършва започнатата от оперната певица Цветана-Лиляна Табакова книга „Окултна школа по изкуство на пеенето”, редактира я и така вижда бял свят единствената, безценна по рода си Школа по пеене, отпечатана през 1997 г., съдържаща науката и тънкостите на пеенето и дишането, от времето на легендарния Орфей до днес.

През 2003 г. завършва оперна режисура в Нов български университет, София. Пет години по-късно е поканен от университета в Каухсиунг, Тайван, където провежда първия си майсторски клас по оперно пеене.

Житейската му мисия през последните осем години бе да помага на хората чрез семинарите за личностно развитие и себепознание "Проява на гласа". От 2004 г. в 42 семинара, той отдаде частица от сърцето си на над 700 човека, помогна им да преоткрият себе си в света на най-възвишеното изкуство – музиката, създаде много оперни изпълнители. Неговото верую бе: “Необходимо е това, което даваш на другите, да бъде дадено с любов.” И той го направи, за което са му благодарни хиляди почитатели, близки и многобройни приятели.
Животът е преходен, но изпятото от Огнян Николов ще остане вечно, за което скланяме глава пред бездиханното му тяло.


Поклонението ще се извърши на 16.06.2012 г. (събота) от 10.30 до 12.00 ч.
във фоайе официален вход на Концертен комплекс „България”
София, ул. „Аксаков” №1


Автор:
Антоанета Константинова
Публикация:
15.06.2012 г. 16:25
Етикети:
Посетено:
4550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/14999-pochina-operniyat-pevets-ognyan-nikolov