In memoriam

Отиде си пловдивският актьор Петър Петров

Майстор на художественото слово, проникновен интерпретатор на Ботев, Вазов, Яворов, Дебелянов...

Отиде си пловдивският актьор Петър Петров


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 77-годишна възраст почина пловдивският актьор Петър Атанасов Петров.

Петър Петров завършва български език и литература в Софийския университет и актьорско майсторство във ВИТИЗ. Известен е като майстор на художественото слово, творил активно от 60-те до 80-те години на ХХ век. Отличава се с изключително богатия си и внушаващ глас. Красотата на тембъра на гласа му и дълбоката интерпретация на текста са причина да бъде предпочитан от Радио Пловдив за представяне на нови творби от български поети и писатели. Редовните му участия в дългогодишното предаване „Алманах Марица” на редактора в радиото и поет Киркор Папазян са впечатляващи. Петър Петров постоянно участва с поетични рецитали, камерни литературно-театрални постановки и като водещ на най-различни събития в културния живот. Във връзка с тази си дейност той пътува често из страната. Има огромен репертоар от стихове и прозаични текстове – от класиката до съвременните имена в литературата.

Помни се камерната театрална творба „Писмата на Яворов”, в чиято режисура се включва Любен Гройс. Тя е представяна в Пловдив, София, Чирпан и другаде. Петър Петров изпълнява ролята на Яворов. Участват актрисите Ани Петрова и Весела Колева. Един от много известните, съставени и изпълнявани от него, рецитали е „Записки по българските въстания” по текстовете на Захари Стоянов.

Петър Петров е проникновен интерпретатор на Ботев, Вазов, Яворов, Дебелянов, Смирненски, Вапцаров, Пеньо Пенев, Дамян Дамянов и десетки други поети, и не само български.

От 1965 до 1991 г. той работи в Драматичен театър Пловдив. Запомнящи са негови участия в редица емблематични постановки като "Мъжът си е мъж" от Бертолт Брехт (реж. Николай Колев), "Баня" от Вл. Маяковски (реж. Иван Добчев), "Легенда за майката" от Кръстю Дренски (реж. Георги Василев), ролите на Хаджи Атанасия от "Чичовци" по Иван Вазов (реж. Иван Добчев), Чакъра, бащата на Ирина, по романа "Тютюн" (реж. Николай Ламбрев), Ординарецът в "Баща" от Стриндберг (реж. Румен Чакъров). Играе и в постановките на Любен Гройс.

Има участия в български и чуждестранни филми. Получава награда за актьорско майсторство и орден "Кирил и Методий". Характерни за него са добротата, човеколюбието, общителността, чистата, почти детска непосредственост, умението да иронизира, без да уязвява.


Поклонението ще се състои на 25 февруари (събота) от 12.00 часа в Обреден дом на Централни гробища - Пловдив, след което следва църковна служба и погребение в поле N 60.

Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
24.02.2012 г. 16:04
Посетено:
2859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/14171-otide-si-plovdivskiyat-aktyor-petar-petrov