In memoriam

Отиде си от света художникът Йордан Парушев

Сливен и България изгубиха един от истинските си съвременни интелектуалци

Отиде си от света художникът Йордан Парушев

Сливен и България изгубиха един от истинските си съвременни интелектуалци. Йордан Парушев
(30.06.1958 г. - 15.12.2011 г.) бе ерудирана личност, естет, човек с модерно световъзприемане и умения за създаване на оригинални художествени светове с четката и словото. От хората и творчеството го отне автобусна катастрофа, устремен към възпитаниците си в старопрестолния град. Голямото човешко обаяние и ценностите, които изповядваше в живота и изкуството, му дариха досега много последователи – ученици и студенти, на които преподаваше „Живопис” в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в града под Сините скали, както и изкуствознание и живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (като доцент).
    
Й. Парушев отстояваше последователно позицията си  с поведението и личния пример, болеейки за настоящите трудни дни и бъдещето на родния Сливен, където оглавяваше протести и граждански движения; бе един от инициаторите за създаване на новата галерия „Йордан Кювлиев” – средище на модерно изкуство, радетел за изграждане на съвременен „художествен център” в  града ни. Работи за развитие на професионалния облик, култура и стил на поколения млади художници. Неспокойната му душа,
безкомпромисна към ерзаца в изкуството и фалша в живота, много пъти го тласкаше към дискусии по граждански, художествени и нравствени проблеми, които разгаряха съпричастност и предизвикваха действеност за благото на града. Открояваше се и теоретичната му подготвеност по изкуствоведски проблеми.
      
Йордан Парушев остава едно от емблематичните „творчески лица” на съвременен Сливен. С еднакво умение и себеотдаденост твореше успешно в различни жанрове и направления: живопис и колаж, пластика и иконопис, сам създател на свои, оригинални техники. Получи обичта на ценителите и удостояване от общината с високото звание „почетен гражданин” на Сливен. Тук обществена комисия му присъди и Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, а Сдружението на художниците – няколкократно наградата на името на Сирак Скитник. Стана носител на престижни национални отличия и най-ценното - уважението на хората.
     
Майсторството му и оценките на критиката го наредиха до видните български художници и сред сънародниците ни, които представят достойно страната и нейното изкуство по света. Експонирал е в европейски и световни галерии и е обдарен с високите им призове за творбите си. Талантът му позволи да изгради свои разпознаваеми художествени пространства, доразвивайки наученото в класа на проф. Станислав Памукчиев и специализациите в Русия (в Художествената академия “Репин” в Санкт-Петербург) и във Франция (Сите Интернасионал дез Арт). Общите художествени изложби биха били непълни без присъствието на негови творби, сам организирал над 40 самостоятелни изложби. Те присъстват в сбирките и галериите на най-престижните художествени центрове не само в Европа, но и в Сеул (в Музея за съвременно изкуство към Университета Хонг-Ик).  
    
За мене оставят неизличима диря разговорите с Данчо по проблемите на изкуството и литературата, оценките му за книгите ми и приятелството на бащите ни. 
        
Поклон пред паметта му!    
   

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.12.2011 г. 13:35
Етикети:
Посетено:
2617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/13807-otide-si-ot-sveta-hudozhnikat-yordan-parushev