In memoriam

Напусна ни бардът Пламен Ставрев

"Към теб се завръщам" - последният химн

Напусна ни бардът Пламен Ставрев


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Напусна ни Пламен Ставрев

Големият бургаски бард Пламен Ставрев е починал снощи, съобщиха за BurgasNews приятели на музиканта. Причината вероятно е инфаркт, а смъртта е настъпила веднага. През последните дни Пламен Ставрев не се е оплаквал от никакви болки, чувствал се е добре. Последната песен, която изпя, беше "Чаша кафе", която изпълни на концерта на Тони Димитрова, заедно с нея, в понеделник. Преди това той подкрепи и бургаския X Factor Рафи, като изпълни две свои авторски песни на големия концерт на младия талант пред сградата на Община Бургас.

"Към теб се завръщам" е заглавието на авторската песен на група "Горещ пясък", избрана за химн на кампанията "Завръщане в Бургас". През май месец тази година Община Бургас съвместно с група "Горещ пясък" стартираха инициатива за избор на текст за песен с работно заглавие "Завръщане в Бургас". Подадени бяха над 30 стихотворения, от които победител стана текстът на бургаския юрист и поет Елка Стоянова. Авторският екип на песента е изцяло бургаски и от състава на "Горещ пясък" – музиката е на Светослав Михайлов, аранжиментът – на екипа Светослав Михайлов, Георги Русев и Атанас Миларов. Изпълнението е на Пламен Ставрев, Стефка Емилова, група "Горещ пясък" и хор "Милка Стоева". Мелодията е с типично химново звучене и трябва да бъде представена за първи път на Коледния концерт, организиран от Община Бургас на 18 декември в залата на Държавна опера Бургас. Това беше последната нова песен, която Пламен записа, но не успя да изпълни пред публика.

Концертът „1001 коледни камбани“ в неделя от 19 часа в Бургаската опера ще бъде в негова памет, обяви композиторът Стефан Диомов.

Пламен Ставрев е роден в Бургас. Завършил е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е и като преводач, но истински популярен става като китарист, изпълнител и автор на песни. От рока и попа на 60-те и 70-те, назад до първичния блус на 30-те и 40-те години и оттам към традиционния и авангарден джаз на втората половина на ХХ век, той извървя истинския път на музикант-гурбетчия. В по-зрели години започна да пише и авторски песни и стана много известен и обичан български бард. Пламен е един от организаторите на бургаския Блус фестивал. Има три албума – "Негър в Алабама" (1993), "Спомен за любов" (2004) и "Сиамски близнак" (2005). Носител е на първа награда и наградата на публиката на "Бургас и морето" през 2001 г. с песента на Гриша Трифонов и Иван Вълев "Лятото".

Поклонението е утре, 17.12.2011 г., от 14.00 часа в Траурен парк - Бургас.

Светлина на душата му!

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
16.12.2011 г. 10:41
Етикети:
Посетено:
2435
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/13806-napusna-ni-bardat-plamen-stavrev