In memoriam

Почина проф. д-р Петър Константинов

Пламенен родолюбец, ярък и неуморим общественик

Почина проф. д-р Петър Константинов
Сн.: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", архив


◊ СКРЪБНА ВЕСТ

На 12 юни 2011 г., след тежко боледуване
почина проф. д-р Петър Константинов -
пламенният родолюбец, яркият и неуморим общественик – председател на “Мати Болгария” и голям приятел на “Родолюбец”, писателят, ученият, лекарят, обаятелният човек и оратор.

Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в Казанлък. Завършил е две висши образования - медицина и политическа икономия. Автор е на над 30 книги - романи, повести, разкази, художествена публицистика и изкуствознание, повечето издадени по няколко пъти.

Автор и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.

По-известни негови книги са "Предание от изчезналия град", "Хаджи Адем", "Ирмена", тетралогията "Синият аметист", "Светилници в утрото", "Сказание за долината на розите", "Вечният Бог", "Вдъхновението на едно столетие", "Старият Пловдив", "История на България с премълчавани исторически факти", "За и против националните интереси на България", "Завръщането на Прометей", "Съкровищата на България", "Съкровищата на Европа", "Съкровищата на света" и др.

Петър Константинов е един от основателите и председател на Общонародното сдружение "Мати Болгария" - първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г.

През последните 22 години той осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата памет.

Като председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България и на Националния комитет за защита на историческата истина в България, той съдейства с подкрепата на широката общественост за формиране на истинско и действащо гражданско общество в страната ни.


Вечна му памет! Дружество “Родолюбец” ще отбележи това скръбно събитие с некролог от името на признателните свои членове.


Поклонението и опелото ще се извършат на 17 юни 2011 г., петък, от 10.00 ч. в храма "Света Неделя", а погребението - от 13 ч. на Централни софийски гробища.

Автор:
От ръководството на дружество “Родолюбец”
Публикация:
15.06.2011 г. 18:19
Етикети:
in memoriamпублицистбългари зад границаписателПетър Константинов
скръбна вест
Мати Болгария
родолюбец. родолюбие
Посетено:
2922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/12734-pochina-prof-d-r-petar-konstantinov