In memoriam

Памет: Човешката и творческа диря на Йордан Янков (1936-2011)

За поета, есеиста, изкуствоведа...

Има хора, при допира с които човек се чувства възвисен и обогатен духовно. Писателят Йордан Янков бе от тях. Всеки, общувал с него, отнасяше частица от финеса на световъзприемането, богатата му ерудиция и особения поглед към хора и книги. Той ги изразяваше ненатрапчиво, поразявайки със знанията и дълбочината на проникновението, с мекотата на разбиране към силната и повече слаба човешка природа, с всеопрощението и хуманизма. 

С него, сливенеца и мой съгражданин, съдбата ни е срещала за разговори в СБП и особено при представянето на книгите му в Клуба на дейците на културата, които ценителите на художественото слово усещаха като знаци на духовен празник. В „града на войводите и вятъра” го връщаха друмите към родното, където го чакаха искрени приятели и почитатели. 

Тук му бе присъдена за творчески приноси високата награда за литература и изкуство на община Сливен - на името на Добри Чинтулов. Най-голямото книжовно светилище в региона – Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, вписа юбилея по случай 75-годишнината от рождението му в календара за честване на творците. Текстовете на песните за участие в Националния  фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” бяха оценявани от взискателния му поглед като член на журито. 

Й. Янков остави трептящите светове на поетическите творби и есетата си, в които високите хоризонти на родното небе се сляха с порива и въжделенията на съвременния човек за хармония. Намери словесната еманация на човешката и на поетовата душа – повелител на строфите, обгорена от съмнения и възторзи. 

Неразколебани през годините останаха интересите и пристрастието му към естетическите светове на изкуството – в приноса на книгите му особено за творците на четката. Монографии и студии за автори, процеси и тенденции в западноевропейското изкуство на миналия век излязоха под редакторството на Й. Янков (главен редактор на издателство „Парабола”). Чрез усилията му на директор на частната Свободна академия за изобразително изкуство „Жул Паскин” утвърди мястото си в културния ни  живот.

Успешни са изявите му и като преводач на текстове от френски и японски езици.

С творчеството си поетът, есеистът и изкуствоведът Йордан Янков вписа своя диря в браздата на „голямата сливенска” и националната литература.

Утре духовните хора на България ще сведат чела пред  човека и твореца Йордан Янков в лозенската църква в София „Свето Преображение Господно”, където ще се състои поклонението.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.05.2011 г. 18:54
Посетено:
2726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/12563-pamet-choveshkata-i-tvorcheska-dirya-na-yordan-yankov-1936-2011